c S

V Svizu pričakujejo pogajanja o stavkovnih zahtevah takoj po oblikovanju nove vlade

23.05.2018 07:29 Ljubljana, 22. maja (STA) - V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pričakujejo, da se bodo takoj po oblikovanju nove vlade začela pogajanja o njihovih stavkovnih zahtevah, ki so jih vladi postavili že v tem mandatu. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je ob tem ocenil, da nova vlada pred tem ne bo potrebovala 100 dni.

Kot je Štrukelj pojasnil v izjavi za medije po izredni seji glavnega stavkovnega odbora sindikata, so na politične stranke naslovili vprašanja o stavkovnih zahtevah po odpravi zaostankov pri vrednotenju plač v vzgoji in izobraževanju in prejeli odgovore vseh parlamentarnih strank in nekaterih drugih. Po njegovih besedah so z izjemo SDS in LMŠ, ki se do zahtev nista želeli opredeliti, v vseh strankah izrazili strinjanje s Svizovimi zahtevami, da je treba izboljšati položaj zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ovrednotiti razredništvo in povečati karierni razpon.

Prav tako so po njegovih besedah v omenjenih strankah povedali, da je prva naloga nove vlade, da se ta pogajanja o stavkovnih zahtevah odvijejo takoj v prvih mesecih. V Svizu bi si želeli, da v strankah ta stališča tudi javno potrdijo in da se izjasnijo tudi tiste, ki se doslej še niso opredelile.

Štrukelj je obenem spomnil, da je Sviz v stavki, ki jo je izglasovalo prek 37.000 članov, in da je stavka "zgolj preložena do trenutka, ko dobimo novo vlado". "Pričakujemo, da se bodo začela pogajanja takoj," je dejal in dodal, da bodo v Svizu na to pripravljeni. Spomnil je tudi, da ima glavni stavkovni odbor pooblastila o odločanju glede stavkovnih aktivnosti, ki se jih bodo tudi poslužili takoj, ko bo vlada zasedla svoj položaj.

Po Štrukljevih navedbah je glavni stavkovni odbor na današnji seji tudi sklenil, da bodo vztrajali pri tem, da se razlike, ki gredo v škodo vzgoji in izobraževanju, odpravijo, o tistih zahtevah, ki so enake tudi pri drugih sindikatih, pa so se pripravljeni pogovarjati skupaj z drugimi sindikati.

Štrukelj je izrazil razočaranje, da so vzgoja, izobraževanje, znanost in kultura odsotni iz razprav v predvolilni kampanji. Poudaril je tudi, da se mora gospodarska rast odraziti tudi v javnem sektorju.