c S

V Kostanjevici na Krki energetska prenova osnovne šole

21.05.2018 07:20 Kostanjevica na Krki, 20. maja (STA) - V Kostanjevici na Krki se bodo poleti lotili energetske prenove tamkajšnje Osnovne šole Jožeta Gorjupa. Naložba bo brez davka stala nekaj več kot 1,4 milijona evrov. Kostanjeviška občina bo prispevala nekaj več kot 300.000 evrov, preostalo bodo pokrili z denarjem Kohezijskega sklada in pogodbenega partnerja. Prenovo nameravajo končati konec leta.

Kostanjeviški župan Ladko Petretič je za STA povedal, da so naložbo na svoji zadnji seji potrdili kostanjeviški svetniki in da bodo energetsko sanirali leta 1907 zgrajeni stari in leta 1980 zgrajeni novi del šole.

V naložbo bo posredno vpet tudi otroški vrtec Plavček. Tega bodo priključili na skupno ogrevanje s šolo, kar bo naložbi dodalo nekaj manj kot 80.000 evrov stroškov. Ker občina celotnega skupnega zneska verjetno ne bo zmogla, naj bi za določen del šolske prenove najeli posojilo, je dodal župan.

Obnovitvena dela, ki bi se lahko zavlekla tudi do prvih dni prihodnjega leta, sicer šolskega pouka ne bodo ovirala. Šola se jim bo prilagodila z začasnimi selitvami otrok iz razreda v razred, je pojasnil.

Šolsko poslopje so sicer redno vzdrževali, vendar pa dozdajšnje prenove niso obsegale energetske sanacije. Z novimi posegi bodo prenovili celotni stavbni ovoj in energetske naprave, zamenjali bodo stavbno pohištvo, toplotno izolirali podstrešja in strehe, prenovili razsvetljavo ter vgradili prezračevalne in klimatske naprave.

Prenovitvena dela obsegajo še ureditev strelovoda, osvežitev pročelja starega dela šole, popravilo vhodnih vrat in gradnjo novega vetrolova, ureditev šolske okolice, menjavo grelnih teles v starem delu šole in nekaj drugih posegov.

Dela bodo opravili letos, ker kohezijski denar pričakujejo prihodnje leto, bodo morali temu ustrezno prilagoditi občinski proračun, je še povedal Petretič.

Osnovno šolo Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki, ki je znana po svoji galerijsko razstavljeni zbirki umetniških del, zadnje šolsko leto obiskuje nekaj manj kot 220 šolarjev, otroški vrtec Plavček pa nekaj manj kot 110 otrok.