c S

Združenje nemških učiteljev se pritožuje zaradi težav v zvezi z ramazanom

16.05.2018 10:45 Berlin, 16. maja (STA) - Združenje nemških učiteljev se pritožuje zaradi muslimanskega praznika ramazana. Številni muslimanski otroci se držijo strogega posta, v učilnicah pa to pogosto pomeni glavobole, slabost, manjšo koncentracijo in posledično slabši uspeh.

Zapovedan post je eden od petih stebrov islama. Ta z redkimi izjemami velja za muslimane po približno 14. letu starosti, a posta se drži vse več osnovnošolcev, ki želijo biti všečni staršem in slediti njihovim običajem, pišejo pri Deutsche Welle. A strogi post je na drugi strani zelo problematičen za šoloobvezne otroke in učitelje.

Predsednik združenja učiteljev Heinz-Peter Meidinger izpostavlja, da je ramazan postal ena od osrednjih tem in težav na vseh nemških šolah, kjer imajo velik delež učencev z muslimansko veroizpovedjo. Prihaja tudi do pritiska s strani staršev, da v tem obdobju otroci ne bi imeli preverjanj znanja ali ekskurzij. Posebno težavo Meidinger vidi v dejstvu, da verske obveznosti posameznikov vplivajo na vse učence. "Upoštevanje želja pogosto privede do tega, da se preverjanje znanja za vse učence zgosti v kasnejšem krajšem obdobju."

Tudi letos šolarje in šolnike čaka kritično obdobje, saj je po krščanskem prazniku, binkoštih, na vrsti nov val kontrolnih nalog. To še posebej velja za tisti del srednješolcev, ki jih čaka matura. V združenju so prepričanji, da prav zato ni moč zdaj več tednov odpovedati vseh preverjanj znanja. Za tiste učence, ki se držijo strogega posta in čez dan celo ne pijejo ničesar, je po drugi strani prav to obdobje najtežje. "Spet in spet se kdo zaradi tega celo zgrudi," še dodajajo učitelji.

Hermann Gröhe, ki je v nemškem parlamentu zadolžen za verske skupnosti, zahteva javno razpravo o nastali težavah. "Prav pri osnovnošolcih morata biti na prvem mestu zdravje in šolski uspeh," je v pogovoru za časnik Welt dejal Gröhe in dodal, da je treba prav tako preprečiti pritiske z versko osnovo na otroke kot tudi zasmehovanje verskih običajev.

Nemške učitelje je podprlo tudi Združenje za izobraževanje in vzgojo in starše pozvalo k odgovornemu ravnanju. Proti postu otrok so se izrekli tudi v nemškem združenju pediatrov. Tam poudarjajo, da je post za otroke in mladostnike nezdrav, kar posebej velja za "odrekanje tekočini".

Med postnim mesecem ramadanom je za verujoče muslimane podnevi prepovedana jedača, pijača, kajenje in spolno občevanje. Post prekinejo vsak dan šele na skupni večerji.