c S

Nov način obravnave otrok s posebnimi potrebami pomemben korak naprej

14.05.2018 05:00 Maribor, 11. maja (STA) - Predsednik in poslanka SMC, Miro Cerar in Jasna Murgel, sta danes obiskala Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor in si ogledala razvojno ambulanto, kjer se izvaja pilotni projekt celostne zgodnje obravnave predšolskih otrok s posebnimi potrebami. Prepričana sta, da so s tem storili pomemben korak naprej tako za otroke kot njihove starše.

"Kljub temu da je Slovenija gospodarsko in razvojno uspešna, to ne pomeni dovolj in ni dovolj, če ne znamo v naši družbi poskrbeti tudi za tiste, ki so ranljivi, ki so najšibkejši. Zato sem danes z veseljem ugotovil, da pilotni projekt celostne zgodnje obravnave otrok s posebnimi potrebami, ki ga je sprožila v državnem zboru naša poslanka Jasna Murgel, daje prve rezultate," je dejal Cerar.

Prihodnje leto naj bi takšne ambulante na podlagi lani sprejetega zakona o celostni obravnavi otrok s posebnimi potrebami razširili po vsej državi. Kot je pojasnila Murglova, med drugim omogočajo terapevtsko obravnavo na domu, individualno obravnavo tako otroka kot njegove družine, povezovanje s centri za socialno delo in vrtci, v prvi vrsti pa vključitev več različnih strokovnjakov v obravnavo otroka, kar nenazadnje prinaša tudi nova delovna mesta.

Pilotni projekt se izvaja v Mariboru, Celju in Kranju. "Ko sem govoril z eno od mamic teh otrok, sem dobil dodatno potrditev, kako pomembno je, da zdravstveno osebje in drugi pomagajo staršem in otrokom v res najbolj zgodnjih fazah, ko gre za posebne potrebe, in da je to res velika pridobitev za te ranljive skupine," je še poudaril Cerar.

Cerar se je pred tem danes v Ljubljani udeležil zajtrka z obrtniki in podjetniki širše Ljubljanske regije, nato pa nagovoril udeležence mednarodne konference o krožnem gospodarstvu v Mariboru. Popoldne se bo s kolegi iz stranke in podporniki družil na pikniku v organizaciji mariborskega lokalnega odbora SMC.

V mariborskih volilnih okrajih bodo ob Murglovi iz vrst SMC kandidirali še Gregor Židan, Branislav Rajić, Ksenija Korenjak Kramar, Helena Kujundžić Lukaček, Damir Orehovec in Drago Peklar.

V Brežicah pa se bodo danes predstavili kandidati SMC za državnozborske volitve v Posavju. V Brežicah se bo predstavil Igor Zorčič, v Krškem Nicole Radermacher in v Sevnici Franc Pavlin.