c S

Pri učenju gre po mnenju udeležencev okrogle mize za vseživljenjski proces

14.05.2018 05:00 Ljubljana, 11. maja (STA) - Vsak od nas se uči vsak dan, zato gre pri učenju za proces, ki traja vse življenje, je bilo slišati na današnji okrogli mizi, ki jo je ob začetku tedna vseživljenjskega učenja v ljubljanski mestni hiši pripravil Javni zavod Cene Štupar. Udeleženci so ugotavljali, da je vseživljenjsko učenje danes nuja, ki se je tudi vse bolj zavedamo.

Kot je povedala Saša Boštjančič, direktorica portala Moja zaposlitev, na katerem brezposelne učijo, kako najti zaposlitev, je to, da je vseživljenjsko učenje postalo nuja, posledica našega načina življenja, velja pa tako za mlade kot za starejše. To so po njenih besedah spoznala tudi že podjetja, zato za svoje zaposlene vse bolj intenzivno organizirajo najrazličnejša izobraževanja.

Po izkušnjah licencirane trenerke za de Bonove metode razmišljanja Nastje Mulej se potrebe po vseživljenjskem učenju zavedajo tako mladi kot stari, zato se pri njej poučujejo ljudje različnih starosti. "Če je volja do življenja in učenja, leta ne štejejo," je dejala. Podobno meni Mojca Stojković, ki uči alternativne učne metode z masažo, ob glasbi in podobno. Povedala je, da je njena najstarejša učenka stara 93 let.

Na okrogli mizi so skušali odgovoriti tudi na vprašanje, ali znamo Slovenci svoje znanje primerno uporabiti. Ana Mlekuž s Pedagoškega inštituta opaža, da imamo pri tem nekaj težav, vsaj ko gre za otroke in mladostnike. Zato je opozorila, da je treba otroke čim bolj učiti, kako pridobljeno znanje uporabiti tudi v vsakdanjem življenju.

Na vprašanje, komu je treba glede učenja nameniti več pozornosti, so udeleženci odgovarjali različno. Mulejeva je menila, da je treba več pozornosti nameniti tistim, ki so pasivni, Kocijančičeva pa bi jo več namenila starejši generaciji. Opozorila je, da za starejše, pa tudi za vse ostale obstaja veliko brezplačnih oblik izobraževanja, ki bi jih lahko bolje izkoristili. "Tako vsaj denar ne more biti razlog za to, da se ne izobražujemo," je dejala.

V tednu vseživljenjskega učenja, ki se je začel danes, se bo letos zvrstilo okoli 9000 dogodkov, ki jih pripravlja približno 2000 prirediteljev. Teden letos poteka pod sloganom Učenje je dobra novica.