c S

V Žužemberku postavitev temeljnega kamna za novi otroški vrtec

11.05.2018 10:06 Žužemberk, 11. maja (STA) - V Žužemberku bodo danes vzidali temeljni kamen za gradnjo novega otroškega vrtca. Naložba naj bi brez davka stala skoraj dva milijona evrov, notranja in kuhinjska oprema pa še dodatnih približno 700.000 evrov. Slovesnosti se bo udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Maja Makovec Brenčič.

Žužemberški župan Franc Škufca je ob aprilskem podpisu gradbene pogodbe povedal, da naj bi stroške za predvidoma dobro tretjino lesene montažne novogradnje pokrila občina, približno 600.000 evrov naj bi dobili iz Eko sklada, preostanek bi prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Z gradnjo novega otroškega vrtca bodo nadomestili leta 1976 zgrajeno, večkrat dograjeno, prenavljano, pretesno in odsluženo montažno stavbo.

Stari štirioddelčni zastareli in energijsko potraten vrtec na Jurčičevi ulici so porušili, na njegovem mestu pa bodo zgradili novo, energetsko varčnejšo zgradbo z devet oddelki v dveh nadstropjih. V novem otroškem vrtcu bodo združili vse štiri žužemberške, pred njegovo gradnjo na štirih mestih delujoče skupine, hkrati bodo v njem zgradili in opremili skupno kuhinjo za vse vrtčevske oddelke.

Gradnjo nameravajo končati oktobra in do konca tega meseca vrtec opremiti. Uredili bodo tudi njegovo okolico in avtomobilska parkirišča, otroke naj bi v novem vrtcu sprejeli konec oktobra ali v začetku novembra.

Novi sodobno opremljeni otroški vrtec bo razpolagal tudi z večjimi zunanjimi igralnimi površinami, ki jih je občina zagotovila z dokupom dela sosednjega zemljišča.

Za nemoteno varstvo otrok bodo med gradnjo poskrbeli tako, da bodo dva oddelka namestili v Osnovni šoli Žužemberk, en oddelek pa bo gostoval v podružnični osnovni šoli na Dvoru, je še povedal Škufca.

Ravnateljica žužemberške osnovne šole z vrtcem Mira Kovač je navedla, da imajo v vrtec v tekočem šolskem letu vpisanih skupaj nekaj več kot 200 otrok. Z novim devetoddelčnim vrtcem pa bodo varstvo zagotovili vsem otrokom Občine Žužemberk.

Občina se sicer hitro razvija tudi v demografskem pogledu, v osnovni šoli pa je število otrok v zadnjih petih letih zraslo za približno 90, je še dejala Kovačeva.

Novi žužemberški vrtec bo gradilo podjetje GPI Tehnika iz Novega mesta.