c S

Škisova tržnica tudi letos s kulinaričnimi dobrotami in z dobro glasbo

10.05.2018 14:25 Ljubljana, 10. maja (STA) - Študentje so tudi letos napolnili zelenico Kardeljeve ploščadi v Ljubljani, kjer so se zbrali na 21. Škisovi tržnici. Na tradicionalni enodnevni prireditvi se je s svojimi posebnosti in kulinariko predstavilo 57 študentskih klubov, zvečer pa obiskovalce čaka pester glasbeni program.

Škisovo tržnico, ki je po navedbah organizatorja največja kulturno-zabavna prireditev za mlade v Sloveniji in temelji na promociji slovenske kulture in kulinarike, je tudi letos odprl tradicionalni mimohod študentskih klubov, ki so ga spremljale novomeške mažoretke.

Obiskovalce je uvodoma nagovorila predsednica zveze Škis Patricija Premrov: "Škisova tržnica letos praznuje 21 let, Zveza Škis je stara 24 let, študentski klubi pa ste stari že skoraj sto let. In danes praznujemo ravno to. Regije Primorska, Dolenjska, Gorenjska, Osrednja, 02 in 03, danes je vaš praznik."

V popoldanskem delu prireditve se je na stojnicah letos predstavilo 57 študentskih klubov iz vse Slovenije, ki so med drugim predstavili kulinarične specialitete in lokalne posebnosti ter običaje, ki izvirajo iz krajev, iz katerih so prišli.

Klub študentov Slovenska Bistrica se je tako predstavil z dobrotami, kot so domače salame, jedi z bučnim oljem in bučnimi semeni ter sladkim špricerjem oziroma vinom, ki je zmešano z malinovcem. Na svoji stojnici so predstavili tudi prihajajoči dogodek Dan ljubezni, ki ga klub prireja 26. maja v Slovenski Bistrici. Kot je povedala predstavnica kluba Živa Stopar, Škisova tržnica predstavlja predvsem druženje s člani ostalih klubov ter sprostitev med napornim študijskim časom.

Podobnega mnenja je tudi Darja Vukčevič iz Kluba belokranjskih študentov, ki je prireditev označila za "druženje, spoznavanje novih ljudi, deljenje izkušenj in povezovanje".

Prireditve se je med drugim udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki meni, da Škisova tržnica predstavlja mladost. "Mladost mora ponuditi oboje, zorenje in odgovornost, ki ga študenti dobijo skozi študij in privzgajanje nekaterih vrednot, ki bodo potem služile za orientacijo v življenju, in hkrati še zadnji stik s tem brezskrbnim otroštvom, še zadnji stik z neodgovornostjo," je prireditev opisal predsednik.

Škisova tržnica letos posebno pozornost namenja tudi ekološki ozaveščenosti. Na prireditvenem prostoru je namreč postavljenih 30 EKO otočkov, več zabojnikov pa je postavljenih tudi zunaj ograjenega prostora. S tem želi organizator obiskovalce spomniti, naj pospravijo za seboj. Najbolj pridne študente, ki bodo pridno zbirali in ustrezno ločevali odpadke, pa bo nagradil tudi z bonom za pijačo.

Obiskovalci se bodo lahko v popoldanskem času preizkusili tudi v igranju nogometa na milnici, za adrenalinske navdušence pa je organizator tudi letos pripravil žerjav, s katerega lahko najbolj drzni obiskovalci, pripeti z raztegljivo vrvjo, tudi skočijo.

Obiskovalce čaka pester program tudi v večernem delu prireditve, ko se bodo lahko sprostili ob glasbi priznanih glasbenih izvajalcev. Na glavnem odru bodo med drugim nastopili Dare acoustic, Vlado Kreslin, skupine Zmelkow, Big foot mama in Zablujena generacija, na odru elektronske glasbe pa se bodo predstavili izvajalci Jan Novak, Blue bird in Tim Urbanya.