c S

Nekdanjemu tajniku mariborske univerze zaradi zlorabe položaja pogojna zaporna kazen

10.05.2018 09:08 Maribor, 10. maja (STA) - Mariborsko sodišče je danes za krive zlorabe položaja spoznalo nekdanjega glavnega tajnika Univerze v Mariboru in sedanjega dekana fakultete za turizem Boštjana Brumna ter soobtožena Davorja Račiča in Bojano Sovič. Vse tri je obsodilo na pogojne zaporne kazni, Brumna, ki je napovedal pritožbo, pa še na vračilo protipravno pridobljene koristi.

Medtem ko je trojica tudi v sklepnih besedah zanikala krivdo za zlorabo položaja, s tem ko naj bi univerzitetni delegaciji na čelu s takratnim rektorjem Ivanom Rozmanom leta 2009 omogočili brezplačne smučarske počitnice na Kopah, je tožilka Katja Arnuš za Brumna zahtevala 11 mesecev pogojne kazni s preskusno dobo treh let, za soobtožena pa devet mesecev pogojne kazni s preskusno dobo dveh let.

Kot Brumnu očita obtožnica, naj bi kot takratni glavni tajnik univerze v letih 2009 in 2010 neupravičeno odobril plačilo računov, s katerimi so si takratni najvišji predstavniki univerze, skupaj s partnerji in nekaj finskimi gosti plačali smučarske počitnice na Kopah.

V pomoč pri oškodovanju univerze naj bi mu bila soobtožena - direktorica podjetja Proplus Bojana Sovič in takratni prokurist medtem že propadlega Uni Gostinstva Davor Račič, s katerima je družba Vabo, ki upravlja s smučarskimi in hotelskimi zmogljivostmi na Kopah, po mnenju tožilstva sklenila fiktivni sponzorski pogodbi v višini okoli 7000 evrov. Univerza je počitnice, na katerih so bili tudi gostje s Finske, plačala v okviru investicijskih in vzdrževalnih del, ki so bila ocenjena na dobrih 22.000 evrov.

Sodnica Vanja Verdel Kokol je tožilki pri Brumnu prisluhnila skoraj v celoti in mu izrekla deset mesecev zapora na preskusno dobo treh let. Ob tem bo moral vrniti še skoraj 7000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi in obresti, če tega ne bo storil v letu dni, pa mu prav tako grozi zapor. Račiču je sodišče izreklo šest mesecev pogojnega zapora, Sovičevi, ki je bila edina obtožena le pomoči pri zlorabi položaja pa pet mesecev pogojne kazni s preskusno dobo dveh let.

Brumen po izreku sodbe ni želel komentirati njene vsebine, saj da zanj iskanje pravice še ni končano, zato se bo na izrečeno sodbo pritožil. Pritožbo je že napovedala tudi Sovičeva, medtem ko je Račičev zagovornik dejal, da se bosta o tem izrekla pisno po preučitvi sodbe.