c S

Bulčeva z mladimi o prihodnosti EU in mobilnosti

09.05.2018 13:22 Ljubljana, 09. maja (STA) - Evropska komisarka Violeta Bulc se je danes v Ljubljani v okviru zaključne prireditve Evropa v šoli z mladimi pogovarjala o prihodnosti Evropske unije, pri čemer jim je svetovala, naj vse delajo z zanosom. Mlade pa je zanimal predvsem razvoj mobilnosti in avtonomne vožnje.

Komisarka za mobilnost in promet je bila danes deležna največ vprašanj prav s tega področja. Mlade so namreč zanimali predvsem razvoj prometne infrastrukture v Sloveniji in po Evropi ter kakšen bo promet prihodnosti.

Bulčeva jim je ob tem predstavila dobre prakse različnih konceptov souporabe, ki so v tujini že precej priljubljeni, v Sloveniji pa poznamo primer souporabe avtomobilov. "Sodobna družba se pozna po mobilni infrastrukturi," je dejala.

Spregovorila je tudi o ciljih EU na tem področju, med drugim o tem, da do leta 2050 promet ne bi več onesnaževal in da ne bi bilo več smrtnih žrtev prometnih nesreč.

Mlajši v občinstvu so se zanimali tudi za bolj osebne prigode Bulčeve, med drugim pa presenetili z vprašanjem o enakosti spolov na delovnem mestu. Komisarka jim je med drugim predstavila spolne kvote in kako to prakticirajo v Bruslju.

Evropa v šoli je program Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je letos potekal pod geslom Dediščina okoli nas: Kjer preteklost sreča prihodnost. Osnovnošolci in srednješolci so ustvarjali projekte v štirih kategorijah, in sicer likovni, literarni, fotografski in video, na današnji sklepni prireditvi, ki je potekala na dan Evrope, pa so prejeli nagrade in priznanja.