c S

Mladi bodo preko pobude DiscoverEU poleti spoznavali Evropo

03.05.2018 14:52 Bruselj, 03. maja (STA) - Številni mladi iz EU bodo lahko letos poleti spoznali Evropo. Evropska unija bo z novo pobudo DiscoverEU najmanj 20.000 osemnajstletnikom omogočila, da se odpravijo na pot po Evropi, se seznanijo z njeno bogato kulturno dediščino, pridejo v stik z ljudmi, spoznajo njihovo kulturo ter izvedo, kaj povezuje Evropo, so danes sporočili v Bruslju.

Udeleženci bodo v 30 dneh lahko obiskali do štiri tuje destinacije ter obiskali številne dogodke v Evropi, ki letos potekajo pod okriljem evropskega leta kulturne dediščine.

Kandidati morajo biti 1. julija 2018 stari 18 let in imeti državljanstvo EU, biti pa morajo tudi pripravljeni na to, da bodo letos poleti potovali.

Prvih 15.000 popotnikov bo izbranih na razpisu, ki bo dva tedna v juniju objavljen na Evropskem mladinskem portalu. Drugi krog izbirnega postopka bo, odvisno od razpoložljivih sredstev in odziva prvih udeležencev, organiziran v drugi polovici letošnjega leta 2018.

Več informacij o pobudi, ki jo je predlagal Evropski parlament in za katero bo EU letos namenila 12 milijonov evrov, bo objavljenih sredi maja na Evropskem mladinskem portalu ter družbenih omrežjih Facebook in Twitter.