c S

Popovič razočaran nad enostranskim odstopom civilne iniciative pri obnovi šole na Škofijah

26.04.2018 14:55 Koper, 26. aprila (STA) - Civilna iniciativa ŠPET je odstopila od sodelovanja z Mestno občino Koper pri obnovi osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah, so danes sporočili iz občine. Koprski župan Boris Popovič je nad enostranskim odstopom razočaran, saj se od sklenitve dogovora o sodelovanju po njegovih besedah ni zgodilo nič novega.

"Zelo sem razočaran nad enostranskim odstopom dogovora s strani civilne iniciative ŠPET, saj se od sklenjenega dogovora na Mestni občini Koper med županom in predstavniki civilne iniciative ni zgodilo popolnoma nič novega in tudi ni prišlo do prav nobenih sprememb," županove besede navaja sporočilo.

Pred več kot dvema tednoma so se namreč po navedbah župana dogovorili, da bosta pri celoviti obnovi šole na Škofijah, ki bi jo izvedli letos in pred začetkom novega šolskega leta, aktivno sodelovala vsaj dva predstavnika civilne iniciative. Poleg tega so se dogovorili tudi za prisotnost enega dodatnega predstavnika občine oziroma župana pri nadzoru prenove.

Po besedah Popoviča so bili pripravljeni nemudoma urediti vse podrobnosti in pomanjkljivosti, ki bi se pokazale med samo prenovo. "Prepričan sem, da bi bila obnovljena šola v izredno dobrem stanju in bi lahko še zelo dolgo služila svojemu namenu," meni župan.

Takrat je sicer iniciativi poleg popolne obnove obstoječe šole predlagal še dve možnosti, in sicer rušenje obstoječega objekta in postavitev novega na isti lokaciji ter izgradnjo nove šole na drugi lokaciji. Vendar so se po njegovih navedbah skupaj odločili, da bi bila v prvi fazi najbolj smotrna prav prva možnost.

Občina pa je po sestanku pričela pripravljati popise in razpis za nabavo nove opreme za celotno šolo. Zaradi odstopa civilne iniciative od dogovora župan ocenjuje, da je iniciativa padla ali celo nastala pod vplivom "političnih ambicij nekaterih posameznikov, ki jim je očitno cilj izkoristiti volilno leto za svoje privatne interese".

Poleg tega so se na občini odločili, da bodo pravilnost svoje izbire preverili na novembrskih lokalnih volitvah. V volilni program bo Popovič namreč zapisal takojšnjo popolno prenovo in dograditev novih prostorov obstoječe osnovne šole. To pa zato, ker je zbor krajanov Škofij že v začetku meseca podprl sklep civilne iniciative, da od vodstva koprske občine zahtevajo ustavitev energetske sanacije šole ter da se takoj pristopi k dejavnostim, potrebnim za začetek gradnje nove šole.

"Prepričan sem, da bodo starši in tisti, ki bodo to šolo resnično uporabljali, naš trud znali ceniti in se na volitvah odločali v dobrobit otrok ne pa politikantov," še meni koprski župan. So pa se na občini odločili, da bodo notranjost šole med poletnimi počitnicami naredili "čim bolj prijazno otrokom", so še sporočili iz občine.