c S

Slovenska predstavnica v izvršnem odboru Evropske študentske organizacije

26.04.2018 14:52 Bled, 26. aprila (STA) - Na skupščini Evropske študentske organizacije na Bledu so v sredo potekale tudi volitve novega vodstva. Novi predsednik organizacije je postal Poljak Adam Gajek, slovenski študentje pa bodo imeli po novem tudi svojo predstavnico na evropski ravni. Kot so sporočili iz ŠOS, je bila namreč v izvršni odbor izvoljena Urša Leban.

Lebanova je sicer članica Odbora za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in vodja Mednarodnega odbora Zveze Škis. Poleg tega so delegati na podpredsedniški mesti izvolili tudi Estonko Katrino Koppel in Roberta Napier iz Malte. V izvršni odbor pa so bili izvoljeni tudi predstavniki iz Armenije, Avstrije, Danske, Izraela, Belorusije in Portugalske.

Sicer pa se je v sredo zaključil vsebinski del 74. skupščine Evropske študentske organizacije, ki jo je prvič v zgodovini gostil ŠOS in se je začela v nedeljo. Osrednja tema skupščine so bili programski dokumenti in smernice delovanja organizacije v prihodnje.

Prvi dan skupščine je potekal pogovor z uspešnimi posamezniki, ki so svoje izkušnje nabirali tudi v študentskih organizacijah. Med njimi je bil tudi nekdanji predsednik evropske organizacije in trenutni direktor Urada RS za mladino Rok Primožič.

Poleg tega je v okviru skupščine potekal tudi pogovor z evropsko komisarko, zaposleno na področju visokošolskega izobraževanja Vanesso Debiais-Sainton o nadaljnjih ukrepih na področju razvoja evropskega visokošolskega prostora in programa Erasmus+. V torek pa je med drugim potekal pogovor o trenutnem stanju implementacije bolonjske reforme ter bližajoče se ministrske konference v Parizu, so še sporočili iz ŠOS.

Evropska študentska organizacija je krovno evropsko študentsko združenje, ki vključuje 46 nacionalnih študentskih organizacij iz 39 držav, med katerimi je kot polnopravni član tudi ŠOS.