c S

Odbora za izobraževanje in za notranje zadeve zaradi obstrukcije prekinjena

23.04.2018 15:48 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Odbor DZ za izobraževanje bi moral danes obravnavati predlog novele zakona o skupnosti študentov, odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlog sprememb zakona o političnih strankah, odbor za zdravstvo pa novelo zakona o nalezljivih boleznih. Vse tri seje so prekinili zaradi obstrukcije večine strank.

Vse tri predloge zakonov bi moral potrjevati DZ na izredni seji ta teden.

Na odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino bi morali poslanci odločati o predlogu novele zakona o skupnosti študentov, ki so ga v DZ vložili poslanci Levice, z njo pa naj bi zagotoviti pregledno in demokratično študentsko organiziranje.

Odbor o predlogu ni odločal, saj je bil nesklepčen. Obstrukcijo seje so napovedali člani iz vrst SD in DeSUS, v SDS in NSi pa zgolj obstrukcijo te točke (obravnavali naj bi še problematiko administrativne preobremenitve urada za mladino). Svojo udeležbo na seji je opravičil tudi poslanec madžarske manjšine Lazslo Göncz.

Miha Kordiš (Levica) je zaradi nesklepčnosti predlagal, naj preostali člani odbora izglasujejo sklep, da odločitev o zakonu sprejmejo na korespondenčni seji. Poslovnik DZ namreč pravi, da če je pri obravnavi točke dnevnega reda na seji delovnega telesa, ki ni sklepčna, navzoča najmanj ena tretjina članov, lahko navzoči člani soglasno sklenejo, da se odločitve sprejmejo na korespondenčni seji. O sklepu, da opravijo korespondenčno sejo, so glasovali, a ni dobil soglasne podpore (en poslanec je bil proti). Predsedujoča odboru Mirjam Bon Klanjšček je zato sejo prekinila, članom pa zaželela lepe praznike.

Napovedana obstrukcija poslanskih skupin SDS, NSi, DeSUS, SD in NP je preprečila tudi drugo obravnavo predloga sprememb zakona o političnih strankah na odboru za notranje zadeve. S tem so poslanci tudi preprečili, da bi o predlogih v torek glasoval DZ na izredni seji.

Prvopodpisani pod predlog sprememb zakona Jani Möderndorfer (SMC) je v izjavi za medije takšno ravnanje pripisal želji omenjenih strank, "da lahko še naprej poslujejo nezakonito, predvsem pa mešetarijo z denarjem, ki je sumljivega nadzora". Pri tem je izpostavil SDS, ki je po njegovih besedah najela posojilo, za "katerega se vsi sprašujemo, kje je izvor tega denarja".

Po oceni Mateja T. Vatovca (Levica) obstrukcija obravnave predloga sprememb zakona o političnih strankah "očitno kaže, da si nihče v DZ več ne želi delati ter da so že vsi v volilni kampanji". Sam je v izjavi za medije izrazil prepričanje, da bi moral DZ svoje delo opraviti do konca.

Podoben scenarij se je zgodil na odboru za zdravstvo, kjer je bila načrtovana obravnava predloga novele zakona o nalezljivih boleznih. Predlog novele so vložili poslanci SMC, predvideva pa več ukrepov za dvig precepljenosti. Med drugim predlagajo dodatni program v elektronskem registru cepljenih oseb, v okviru katerega bi sistem osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal pristojnim službam. Med drugim je predvidevala, da starši otrok več ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje.

Izredna seja, ki so jo zahtevali poslanci SMC in Levice, je sklicana za torek in sredo. Na njej naj bi obravnavali 14 zakonskih predlogov, ki so jih v parlamentarno proceduro vložili poslanci: deset predlogov so vložili poslanci SMC, po dva pa Levice in DeSUS. A večina poslanskih skupin z izjemo poslancev SMC in Levice obravnavi teh predlogov tik pred iztekom mandata aktualnega sklica DZ nasprotuje.

Zato so napovedali tudi obstrukcijo izredne seje DZ in se utegne zgoditi, da DZ že ob potrjevanju dnevnega reda seje ne bo sklepčen in seje ne bo mogel izpeljati. Do zapleta je prišlo že ob določanju časovnega poteka seje na kolegiju predsednika DZ, saj ga razen predstavnikov SMC in Levice niso podprli v nobeni poslanski skupini.