c S

Unicef: S cepljenjem vsako leto rešimo do tri milijone otroških življenj

23.04.2018 10:35 Ljubljana/New York, 23. aprila (STA) - Letošnji svetovni teden cepljenja, ki ga obeležujemo med 24. in 30. aprilom, poteka pod geslom Cepljenje deluje. V Unicefu poudarjajo, da cepljenja vsako leto rešijo do tri milijone otroških življenj. Teden cepljenja bo Unicef Slovenija obeležil z dobrodelno razstavo Punčk iz cunj, s katerimi zbirajo sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju.

Vsak otrok na svetu ima pravico do preživetja in polnega razvoja, so poudarili v Unicefu. Da bi to lahko uresničili, morajo biti otroci zaščiteni pred nevarnimi boleznimi, kar jim omogoča zdrav začetek življenja.

"Cepljenje je eden od najbolj učinkovitih in cenovno dostopnih zdravstvenih ukrepov, ki ščiti otroke pred boleznimi in smrtjo, obenem pa deluje kot kolektivna zaščita za skupine prebivalcev. S cepljenjem otrok in nas samih ne zaščitimo le sebe, ampak proti nalezljivim boleznim posredno zaščitimo tudi najbolj ranljive posameznike, vključno z novorojenčki," so opozorili v organizaciji.

Izpostavili so, da ko je v družbi cepljenih zadostno število posameznikov, tako imenovana kolektivna zaščita prepreči oziroma omeji naglo širitev nalezljivih bolezni. Če raven precepljenosti upade, pa se bistveno povečajo tveganja izbruhov bolezni in smrtnih primerov.

Zaradi večje dostopnosti cepiv je bil v zadnjih letih dosežen velik napredek pri izkoreninjenju oziroma zmanjševanju smrtonosnih bolezni in s tem reševanju otroških življenj. Po navedbah Unicefa je od leta 1988 število primerov otroške paralize upadlo za več kot 99 odstotkov in v lanskem letu doseglo 22 primerov, kar je najmanj doslej. Cepljenje proti ošpicam je preprečilo več kot 20 milijonov smrti otrok v času med 2000 in 2016. Neonatalni tetanus je bil izkoreninjen v večini držav sveta, pojavlja se le še v 15 državah, so navedli v Unicefu.

Po njihovem opozorilu pa kljub velikemu napredku milijoni otrok na svetu še vedno niso cepljeni. "Kar dve tretjini necepljenih otrok živi v kriznih žariščih, na oddaljenih območjih ali v marginaliziranih skupinah in prav ti otroci so najbolj ranljivi. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre 1,5 milijona otrok," so navedli v Unicefu in opozorili, da je to nedopustno. Zato si prizadevajo, da bi imela vsaka mati in vsak otrok na svetu dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe, s čimer bi pomembno zmanjšali umrljivost otrok zaradi bolezni, ki jih lahko učinkovito preprečimo s cepljenjem.

Od 25. aprila do 9. maja boste lahko v Mestni hiši v Ljubljani obiskali dobrodelno razstavo Unicefovih Punčk iz cunj ter otroku, ki potrebuje pomoč, omogočili zdrav začetek življenja. Punčko lahko posvojite in jo odnesete domov ali jo podarite, z vašo donacijo v višini 20 evrov pa bo Unicef zagotovil cepljenje enega otroka proti šestim nevarnim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus), so sporočili iz Unicefa.