c S

V Domžalah odpirajo center ASPI za odrasle in mladostnike z avtizmom

20.04.2018 09:11 Domžale, 20. aprila (STA) - V Domžalah danes odpirajo Center ASPI za odrasle in mladostnike z avtizmom. Program bo posvečen odraslim osebam in mladostnikom s spektro avtistično motnjo. Hiša pa bo omogočala povezovanje oseb z avtizmom, njihovih družin in lokalnega okolja. Ob zadostni finančni podpori bodo lahko v hiši zagotovili bivanje trem osebam, so sporočili iz društva.

Društvo ASPI združuje odrasle osebe z Aspergerjevim sindromom, njihove starše in prijatelje. V 2010 so ga ustanovili z namenom, da opozarja na neustrezno skrb države za odrasle s spektro avtistično motnjo in kršitve človekovih pravic osebam s spektro avtistično motnjo. V zadnjem letu v programe vključujejo tudi mladostnike, saj ugotavljajo, da po izstopu iz šolskega sistema ostanejo prepuščeni sami sebi.

Center ASPI je urejen v hiši v Domžalah, ki so jo člani društva obnovili s pomočjo Slovenske Karitas, župnije Domžale, donacij in prostovoljnim delom. "Hišo smo urejali tudi v sklopu družabno-delovnih akcij, ki zagotavljajo povezanost med družinami in osebami s spektro avtistično motnjo. V primeru zadostne finančne podpore, bomo v hiši zagotovili tudi bivanje trem osebam s spektro avtistično motnjo," je napovedala predsednica društva Borjana Koželj.

Osebe z avtizmom potrebujejo veliko razumevanja, podpore in spremenjene obravnave drugačnosti, so opozorili v društvu. "Te osebe predstavljajo za družbo lahko tudi velik potencial, saj znajo biti zelo kreativne, kar že prepoznavajo v nekaterih vodilnih svetovnih podjetjih v tujini pa tudi pri nas," je v sporočilu pojasnila Koželjeva