c S

Slovenski raziskovalci danes že drugič na shodu za znanost

18.04.2018 07:58 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Slovenski raziskovalci bodo z današnjim shodom za znanost pod geslom Zakaj ne za znanost? že drugič opozorili na težave raziskovalnega dela v raziskovalnih in univerzitetnih ustanovah. Tokratni shod bo potekal na enem mestu, zbrali se bodo pred stavbo Slovenske akademije znanosti in umetnosti na Novem trgu ob 13. uri.

V organizacijskem odboru shoda za znanost ugotavljajo, da so z lanskoletnim shodom za znanost raziskovalci za trenutek ustavili popolno degradacijo znanosti v Sloveniji. Za leti 2017 in 2018 jim je uspelo pridobiti dodatnih 27 milijonov evrov proračunskih sredstev in sooblikovati spodoben predlog novele zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti.

A jih čaka še kar nekaj dela. Kot so zapisali, med drugim potrebujemo programsko usmerjeno financiranje, ki bo po obsegu primerljivo s povprečjem v EU. Skrbnikom proračunskih sredstev pa je treba dokazati tudi, da je znanost priložnost in da je potreben zakon, ki razvoj znanosti podpira in ne zavira.

Organizatorji so na družbenem omrežju Facebook pozvali raziskovalce in ostale, da se pridružijo shodu in da vsi skupaj sporočijo politiki, da je znanost pomembna za razvoj družbe, a da v Sloveniji ni več konkurenčna, da znanstveniki ne morejo normalno delati ter biti več konkurenčni tujim raziskovalcem in raziskovalnim inštitucijam.

Shod podpira tudi Mlada akademija, kajti pomanjkanje sredstev prizadene najbolj mlade znanstvenike, ki so prepuščeni projektnemu delu za določen čas.

Organizacijski odbor bo udeležencem shoda ponudil mini plakate, nalepke in priponke s sloganom Zakaj ne za znanost. V okviru dogodka bo tudi kratek koncert, na govorniškem odru pa bodo udeležene nagovorili raziskovalke in raziskovalci vseh generacij z različnih področij znanosti.