c S

Odbor DZ za delo podprl novelo zakona o enakih možnostih žensk in moških

13.04.2018 07:28 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Odbor DZ za delo je na današnji seji podprl predlog novele zakona o enakih možnostih žensk in moških, ki je v obravnavi po skrajšanem postopku. Novela uvaja kvotno zastopanost. Zaradi nesklepčnosti pa ni obravnaval predloga novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki bi otroški dodatek izločil iz odmere socialne pomoči.

Predsednik odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Uroš Prikl (DeSUS) je po prebranem dnevnem redu povedal, da stranka DeSUS ne bo sodelovala pri obravnavi omenjenih zakonov, napovedal obstrukcijo in odkorakal iz sejne sobe, vodenje seje pa prepustil podpredsednici odbora Jasni Murgel(SMC).

Poslanci so nato obravnavali predlog novele zakona o enakih možnostih žensk in moških, ki ga je po skrajšanem postopku vložil poslanec SMC Saša Tabaković s poslanci SMC in SD. Kot je pojasnil, novela predvideva uveljavitev 40 odstotkov zastopanosti spolov v organih odločanja oseb javnega prava v tistem delu, ki se nanaša na delegiranje članov s strani ustanovitelja (javni zavodi, javna podjetja itd.).

Poudaril je, da novela posega v javno sfero in je nadgradnja obstoječe zakonske ureditve s pozitivnimi ukrepi, ki omogočajo doseganje enakosti, ne da bi pri tem povzročali diskriminacijo. Ob tem je spomnil na resolucijo DZ o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških, ki določa, da mora državni zbor do leta 2020 sprejeti spremembe in ukrepe, ki bodo pristojna telesa in organe javnega prava še bolj zavezali k spoštovanju uravnotežene zastopanosti spolov.

Tabaković je kot predlagatelj predloga novele z dopolnili sledil mnenju zakonodajnopravne službe, kar pomeni, da bo novela od objave v uradnem listu veljala samo za novonastale postopke delegiranja. "Zakon je stvar politične presoje, zrelosti, tako da novelo podpira tako Gospodarska zbornica Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in tudi Klub parlamentark DZ," je na koncu dodal poslanec.

Odbor je nato z devetimi glasovi za in nobenim proti podprl predlog novele. Takoj zatem so sejo zapustili poslanci koalicijske SD ter opozicijskih NSi in SDS. Ker so na seji ostali le poslanci SMC in Levice, je bil odbor nesklepčen, Murglova je nato zaključila sejo.

V nadaljevanju bi moral odbor obravnavati predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, po katerem se otroški dodatek ne bo upošteval pri ugotavljanju pravice do socialne pomoči, ki so ga v postopek vložili poslanci Levice.

"Obravnava zakona je bila zaradi nesklepčnosti prekinjena, kar je posledica zavestne odločitve desne opozicije, pa tudi kvazi socialnih DeSUS in SD. Vodji njunih poslanskih skupin sta kot razlog za obstrukcijo navedla, da je predlog Levice 'škodljiv za državo'," so po seji opozorili v Levici.