c S

Pri obnovi šole na Škofijah bo sodelovala tudi civilna iniciativa

12.04.2018 07:30 Škofije, 11. aprila (STA) - Pri obnovi šole na Škofijah bosta aktivno sodelovala vsaj dva predstavnika civilne iniciative, so se dogovorili na današnjem sestanku župana in civilne iniciative. Koprski župan Boris Popovič meni, da so razčistili vse nejasnosti, ki so se v javnosti pojavljale glede obnove osnovne šole na Škofijah, so sporočili z Mestne občine (MO) Koper.

V civilni iniciativi ŠPET so sicer zahtevali izgradnjo nove šole. Po današnjem sestanku pa so se dogovorili, da bo občina preverila, ali bi bilo treba kljub zadnji dograditvi objekta minulo poletje zagotoviti dodatne šolske prostore. "Med samo gradnjo bomo ugotovili tudi, kaj vse je še potrebno postoriti oziroma obnoviti," je povedal Popovič.

Sočasno z obnovo šole bo občina uredila tudi okolico, naredili bodo novo ograjo, podporne zidove, del manjkajočega pločnika za potrebe vrtca in sosednjih hiš. Hkrati bodo v kratkem stekli postopki za vzpostavitev dveh krožišč, enega večjega na križišču glavne ceste in odcepa, ki vodi proti šoli, ter enega manjšega tik ob šoli.

Proučili bodo tudi možnost vzpostavitve enosmernega prometa v ulici pod šolo. "Nekaj rešitev že imamo, jih pa moramo predstaviti krajanom in se z njimi uskladiti," je pojasnil Popovič in dodal, da se bodo s krajani usklajevali in iskali skupne rešitve tudi pri drugih projektih, ki zadevajo Škofije. Pri tem si želi, da bi krajani pri iskanju rešitev aktivno sodelovali.

Popovič je dodal, da bo po obnovi šole čas za ponoven razmislek, ali je nova šola na drugi lokaciji smiselna. Istočasno pa bodo razmislili, kaj v tem primeru umestiti v obnovljene prostore obstoječe šole.

"Če bomo ugotovili, da imamo vsebino, ki bo Škofijam prinesla dodano vrednost, kot je na primer mednarodna šola, oddelek univerze, fakulteta, bomo seveda s skupnimi močmi poskrbeli za novogradnjo. V času gradnje bodo naši otroci v primernih prostorih, kar pomeni, da z njimi ne bomo izvajali nepotrebne telovadbe. Pustili jih bomo, da nemoteno opravljajo svoje dolžnosti, medtem ko bomo mi za njih ustvarjali boljši jutri," je poudaril Popovič.