c S

Konfederacija sindikatov javnega sektorja na kongresu o vodstvu in programu

10.04.2018 07:33 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije bo na današnjem kongresu v Ljubljani spregovorila o delu v preteklem mandatu ter začrtala program za prihodnje štiriletno obdobje. Volili bodo tudi predsednika, pri čemer je edini kandidat za to mesto dosedanji predsednik Branimir Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviz.

Med glavnimi poudarki, ki jih bodo vključili v svoj program za obdobje 2018-2022, so v sporočilu za javnost med drugim izpostavili prizadevanja na področju plač v javnem sektorju, kjer nameravajo vztrajati, da se odpravijo anomalije pri vrednotenju delovnih mest in nazivov ter sprostijo še preostali varčevalni ukrepi.

Prav tako napovedujejo, da bo konfederacija nasprotovala spremembam, ki bi imele za cilj zmanjševanje pravic iz dela ali slabšanje materialnega položaja javnih uslužbencev, ter bo vztrajala, da se lahko spremembe, ki zadevajo temeljna vprašanja s področja uslužbenske zakonodaje in sistema plač v javnem sektorju, izvedejo le na podlagi soglasja sindikatov in vlade.

Ob tem pa bodo danes potrjevali vprašanja, ki jih bodo naslovili na politične stranke. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je eden od sindikatov konfederacije, je sicer na politične stranke že naslovil poziv, naj se opredelijo do njegovih stavkovnih zahtev. Oblikovali so konkretne vprašanja, odgovore pa pričakujejo najpozneje do srede.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja, ustanovljena v začetku leta 2006, vključuje sedem sindikatov s skupno 73.000 člani. Akt o ustanovitvi so poleg Sviza podpisali še Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Policijski sindikat Slovenije, Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze. Leta 2007 se je konfederaciji pridružil še Sindikat delavcev v pravosodju, leto pozneje pa še Sindikat javnih uslužbencev Slovenije.