c S

Grafično zunanjo podobo rakete Sojuz bo oblikoval slovenski študent

09.04.2018 16:01 Pariz, 09. aprila (STA) - Na raketi Sojuz, ki bo v Zemljino orbito ponesla satelit Cheops, bo upodobljena grafična podoba, ki jo je izdelal slovenski študent arhitekture Denis Vrenko. Evropska vesoljska agencija (Esa) je predlog 25-letnega grafičnega oblikovalca iz Celja izbrala med več kot 300 prispelimi predlogi.

Podoba bo z logotipom agencije in drugimi logotipi upodobljena na zunanjosti rakete, ki bo v zemljino orbito ponesla omenjeni satelit. Ta bo meril velikost planetov ob prehodu pred zvezdami, je Esa zapisala na svojih spletnih straneh.

Po oceni žirije je zmagovalna podoba obenem enostavna in kompleksna, izrazite barve pa bodo v velikem formatu na raketi izstopale. Izdelek prav tako prikazuje bistvo misije na enostaven, a jasen način, ki pritegne pogled opazovalca.

Kot je povedal Vrenko, je navdih za podobo med drugim našel v posnetkih Venere med prehajanjem Sonca in silhuetah različnih planetov, odkritih med znanstvenimi vesoljskimi odpravami.

Razstava Vrenkove in še 15 drugih visoko ocenjenih grafičnih podob bo del spremljevalnega dogajanja ob Cheopsovi izstrelitvi, ki si jo bo lahko Vrenko na povabilo agencije ogledal v živo.