c S

S sredstvi razpisa ERC več časa za raziskovanje na Kemijskem inštitutu

09.04.2018 13:02 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Sredstva, ki jih je na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za uveljavljene raziskovalce uspel pridobiti slovenski raziskovalec s Kemijskega inštituta Roman Jerala, bodo omogočila angažiranje večje skupine raziskovalcev in več časa za raziskovanje, je povedal na današnji predstavitvi projekta.

Za petletni projekt z naslovom MaCChines, ki je prvi slovenski ERC projekt na področju ved o življenju in kemiji, bo tako prejel 2,5 milijona evrov. Gre za velik uspeh slovenskega raziskovalca, saj je na razpis za izvajanje raziskovalnega projekta v Evropi prispelo 2167 prijav iz 27 držav, uspešnih pa jih je bilo le 12 odstotkov.

Jerala, sicer vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, je postal eden od petih slovenskih raziskovalcev, ki so bili doslej uspešni na tem razpisu.

Pridobitev teh sredstev zanj pomeni tudi posebno priznanje in prestiž. Tudi direktor inštituta Gregor Anderluh je dosežek označil za prelomnega. Po njegovih besedah gre za izjemen uspel slovenske znanosti, za katerega pa je potrebnega "veliko eksperimentalnega angažmaja in ustrezne infrastrukture".

Cilj projekta MaCChines je razviti princip priprave umetnih proteinov na osnovi modularnih obvitih vijačnic oziroma ugotoviti kakšni so potenciali tega pristopa in kakšne tridimenzionalne strukture lahko naredimo na ta način.

Ideja po Jeralovih besedah izhaja iz občudovanja in posnemanja narave, ki raziskovalcem predstavlja izdaten vir navdiha. Gre za popolnoma nov tip načrtovanja proteinov, ki je modularen in se razlikuje od tistega na osnovi naravnih proteinov. Prepričan je, da ima platforma potencial za medicinsko in tehnološko uporabo, za dostavo zdravil, za senzorje in nove materiale. Z njo za raziskovanje tega področja želijo navdušiti tudi tuje raziskovalce.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh je prepričan, da mora biti raziskovanje podprto z nacionalnimi sredstvi, ki tvorijo jedro za sodelovanje in konkurenčnost na največjih mednarodnih razpisih. Truditi se moramo, da bodo ta sredstva zagotovljena še naprej, je poudaril.