c S

V Ljubljani se začenjajo vsakoletni dnevi industrijske robotike

09.04.2018 07:40 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko se danes začenjajo tradicionalni dnevi industrijske robotike. Petdnevni dogodek bo ponudil predavanja s področja robotike, postavil na ogled več robotskih aplikacij ter na ekskurziji predstavil uporabo robotike in avtomatiziranih sistemov v praksi. Stregli bodo tudi piškote in limonado.

Dneve industrijske robotike vsako leto organizirajo študenti Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, njihov namen pa je, s pomočjo zanimivih in inovativnih robotskih aplikacij študentom in širši javnosti približati industrijo.

Prireditev se bo danes začela s predavanji strokovnjakov iz industrije in raziskovalnih področij. Svoje projekte bodo tudi letos predstavili akademiki in strokovnjaki iz industrije. Med drugim bodo udeleženci izvedeli, kako lahko z metodami računalniškega vida sledimo igralcem v športu za potrebe športne analitike, kaj so najmodernejši svetovni trendi za uporabo robotike v rudarstvu in kateri načini 3D tiskanja vse obstajajo. Spoznati bo mogoče tudi humanoidnega robota v velikosti odrasle osebe.

Najbolj zanimiv del dogodka je ponavadi predstavitev aplikacij, ki jih pripravljajo študentje fakultete za elektrotehniko. Tokrat so jih pripravili osem: prvi robot bo pripravil toast, drugi bo postregel s piškoti, tretji pa pripravil in ponudil osvežujočo limonado. Poleg tega bodo na ogled tudi roboti, ki bodo sortirali pošto, sestavljali sestavljanko, brusili varnostne ventile, lepili, sestavljali in testirali izdelek v industriji ter sledili človeškemu gibanju.

V okviru dogodka bodo tudi letos pripravili RobotChallenge, študentsko tekmovanje v izdelavi in simulaciji robotskih celic v virtualnem okolju.

Roboti spreminjajo naša življenja in vse bolj postajajo del našega vsakdana - olajšujejo nam delo, izboljšajo kakovost življenja in nas včasih tudi zabavajo. Izjemno uporabni pa so prav v industriji - od avtomobilske do letalske, pojavljajo se tudi v turizmu, finančnem sektorju in še bi lahko naštevali.

V Sloveniji jih med drugim uporabljajo v podjetjih Domel iz Železnikov in LTH Castings iz Škofje Loke. Tja bo udeleženca vodila tudi petkova strokovna ekskurzija, na kateri si bo mogoče ogledali uporabo robotike in avtomatiziranih sistemov v praksi.