c S

Z intenzivnim delom na šolah do lažjih šolskih torb

06.04.2018 10:01 Maribor, 06. aprila (STA) - V mariborskem Društvu IndiJanez, ki si prizadeva osnovnošolcem olajšati breme šolskih torb, so po vrsti javnih akcij tehtanja šolskih torb in predstavitev v letošnjem šolskem letu začeli še z izvajanjem pilotskega projekta intenzivnega dela z otroki, starši, strokovnimi delavci in učitelji na šoli. Ta že kaže prve pozitivne rezultate.

"Pilotskega projekta smo se lotili iz obupa, saj se kljub obisku parlamenta, ministrstva, stroke, izdelave strokovnih mnenj in zdrave pameti nič ni premaknilo. Čutili smo, da lahko nekaj storimo z intenzivnim delom na šolah in nad prvimi rezultati smo več kot navdušeni," je pojasnil predsednik društva Ramiz Derlić.

Kot izpostavljajo v društvu, je že v prvem delu enoletnega pilotskega projekta prišlo do zmanjšanja prekomerne teže šolskih torb. Medtem ko je pretežke torbe sprva prenašalo 86 odstotkov otrok, ki so jih preverjali, je bilo ob zadnjem tehtanju takšnih le še 66 odstotkov otrok.

Podrobnejše podatke bodo predstavili na današnji novinarski konferenci na Osnovni šoli Martina Konšaka Maribor, kjer izvajajo pilotni projekt. Navzoča bo tudi ministrica za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Maja Makovec Brenčič, ki bo po napovedih predstavila stališče ministrstva do izpostavljene problematike in možne ukrepe in podporo projektu v prihodnje. Za lažjo predstavo bo izvedena bo tudi demonstracija aktivnosti, ki jih člani in prostovoljci društva izvajajo na šoli.

"Staršem prvošolcev ob začetku šolskega leta damo jasna navodila, da v začetku tedna starši otrokom prinesejo v šolo vse potrebščine. Do petka nosijo domov samo zvezke, ki so potrebni za sprotno opravljanje obveznosti, vse ostalo puščajo v šoli. Torbe za domov si učenci pripravijo sami, učiteljice jih občasno preverimo, na ta način učence spodbujamo k odgovornosti in skrbi za šolske potrebščine," je pojasnila ena od učiteljic prvega razreda na omenjeni šoli.

"Ko mi je Društvo IndiJanez predstavilo projekt Naj torba ne bo borba, se mi je zdelo smiselno, da kot odgovorna šola pristopimo k sodelovanju, saj opažamo, da je marsikatera šolska torba pretežka," je dodal ravnatelj šole Damir Orehovec.

S terenskimi akcijami v okviru projekta Naj torba ne bo borba so ugotovili, da v Sloveniji večina osnovnošolcev prenaša torbe, težje od 10 odstotkov otrokove teže, kolikor je mednarodno sprejemljiva meja, potrjena tudi s strani slovenskih strokovnjakov. "Večja teža je nevarna zdravju in razvoju otrok," poudarjajo v Društvu IndiJanez.