c S

Za Mariborsko knjižnico še vedno v igri več variant

27.03.2018 11:34 Maribor, 27. marca (STA) - Vodstvo Mestne občine Maribor je predstavnikom svetniških skupin v mestnem svetu v ponedeljek predstavilo tri možnosti reševanja prostorske stiske osrednje enote Mariborske knjižnice. Odločitve, katero bi izbrali, ta teden še ne bodo sprejemali, ampak bodo preučili še eno, v preteklosti že omenjano varianto, je danes povedal župan Andrej Fištravec.

Predstavljene tri variante so obnova prostorov na sedanji lokaciji knjižnice na Rotovškem trgu, ki je po besedah direktorja mestne uprave Simona Štrancarja najbolj tvegana, ter selitev v nekdanje zapore za nakupovalnim središčem Europark ali v stavbo Zavarovalnice Sava na Cankarjevi ulici.

Slednji je vodstvo občine najbolj naklonjeno, saj bi s tem pridobili tudi prostore za mestno upravo. Kot je na današnjem srečanju z novinarji povedal Štrancar, to možnost podpira tudi vodstvo knjižnice, s 5,5 milijona evrov za ureditev nove knjižnice pa bi bila to tudi najcenejša varianta. Po najboljšem scenariju bi lahko knjižnica tako prišla do novih prostorov v letu 2020.

Katera je četrta možnost, na občini zaenkrat še ne povedo. V preteklosti se je med drugim omenjalo selitev v stavbo nekdanje SDK ali Probanke na Trgu Leona Štuklja, zato gre najverjetneje za eno od teh.

Vse štiri možnosti naj bi mestnim svetnikom predstavili na izredni seji, namenjeni samo problematiki knjižnice. Njen datum še ni znan.

Na četrtkovi redni seji se bodo posvetili drugim projektom, ki so nekoliko bližje uresničitvi. Med drugim bodo mestni svetniki potrjevali načrte za gradnjo manjkajoče kanalizacije v Kamniški grabi, Spodnjem Limbušu in Razvanju, ki jo nameravajo financirati s kohezijskimi sredstvi, ter obnovo Lackove in Streliške ceste, kjer naj bi del sredstev prišel iz državnega proračuna.

Na razpis za sredstva z naslova trajnostne urbane strategije bodo dodatno prijavili še izgradnjo manjkajočega kolesarskega in peš mostu ob turbo krožišču na Titovi cesti, s prispevkom Dravskih elektrarn Maribor (DEM) pa naj bi naposled vendarle pristopili tudi k obnovi Malečniškega mostu. "Stanje mostu je slabše, kot smo pričakovali, zato so višji stroški sanacije," je povedal Branko Koprčina iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor.

Mestni svetniki bodo v četrtek prav tako potrjevali novo časovnico za prodajo družbe Farmadent. Po besedah Štrancarja se s prodajo 91,5-odstotnega deleža mariborskega farmacevtskega podjetja ne mudi več, kljub temu pa meni, da je zdaj pravi čas za izvedbo novega prodajnega postopka. "Ne prodajamo pod prisilo, zato lahko dosežemo višjo ceno," je prepričan. Pričakuje, da bi prodajo lahko zaključili v juliju.

Dodatno bodo na sejo po besedah Fištravca uvrstili tudi izvedbeno projektno dokumentacijo za obnovo Koroške ceste in Glavnega trga. Te je po najnovejših načrtih ne bodo povsem zaprli za promet, temveč bodo uvedli zmanjšano hitrost vožnje.