c S

Ljubljanska univerza na Reki odprla lektorat slovenskega jezika

26.03.2018 15:46 Ljubljana, 26. marca (STA) - Ljubljanska univerza je z reško univerzo podpisala sporazum o odprtju lektorata slovenskega jezika, književnosti in kulture na reški filozofski fakulteti. Obe univerzi se strinjata, da je sodelovanje pri poučevanju slovenskih študij v vzajemnem interesu, so danes sporočili z univerze.

Odprtje lektorata bo po navedbah univerze olajšalo akademske raziskave in še poglobilo že tako uspešno sodelovanje med obema univerzama.

S podpisom sporazuma o odprtju lektorata po navedbah rektorja ljubljanske univerze Igorja Papiča uspešno nadaljujejo z uresničevanjem strategije internacionalizacije. Dekanja reške filozofske fakultete Ines Srdoč Konestra je poudarila, da je od ideje o lektoratu do njene realizacije minilo le šest mesecev.

"To dokazuje, da se projekti lahko hitro realizirajo, če obstaja dobra volja. Slovenski jezik bo zdaj kot izbirni predmet na voljo vsem študentom na reški univerzi," je dejala ob podpisu.

Rektorica reške univerze Snježana Prijić Samaržija je izpostavila, da je ljubljanska univerza pomembna evropska univerza, od katere si reška veliko obeta.

Papič pa je dejal, da je prav, da univerzi izkoristita geografsko bližino, podobnost in razumevanje obeh jezikov. Področje internacionalizacije ima posebno mesto v strategiji univerze do leta 2020 in je pomemben del razvojnih ciljev univerze. "Leto 2018 je univerza začela ambiciozno in v prvih treh mesecih izvedla nekaj zelo uspešnih srečanj s tujimi izobraževalnimi institucijami," je dejal.

Med drugim so s tržaškim konservatorijem Giuseppe Tartini potekali razgovori o akreditaciji novega skupnega drugostopenjskega študijskega programa, z delovnim naslovom Nove tehnologije v glasbi, ter o ustanovitvi Slovenske sekcije v okviru konservatorija. Gostili so tudi predstavnike Univerze v Tübingenu, ki je ljubljansko univerzo prepoznala kot odličnega strateškega partnerja v tem delu Evrope, so še sporočili z univerze.