c S

Krepitev sodelovanja s slovenskimi profesorji v tujini

26.03.2018 15:41 Cerklje na Gorenjskem, 26. marca (STA) - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc ter predsednik upravnega odbora Ameriško slovenske izobraževalne fundacije (ASEF) Jure Leskovec sta danes na gradu Strmol podpisala memorandum o sodelovanju na področju povezovanja s Slovenci, ki živijo in delajo v ZDA, ter pogodbo o financiranju štipendijskega sklada ASEF.

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu ter ASEF želita spodbuditi redne izmenjave gostujočih študentov in raziskovalcev iz Slovenije pri profesorjih slovenskega rodu oziroma pri profesorjih, ki si pri svojem delu na različnih univerzah in raziskovalnih ustanovah v tujini prizadevajo za ohranjanje slovenstva. Hkrati želijo spodbuditi študijska gostovanja potomcev slovenskih izseljencev pri mentorjih v Sloveniji.

Leskovec, ki deluje kot profesor na Univerzi Stanford, je ob današnjem podpisu memoranduma pojasnil, da so Ameriško slovensko izobraževalno fundacijo ustanovili pred štirimi leti z namenom, da združujejo in povezujejo Slovence vsem svetu ter pospešujemo pretok znanja, idej in podjetništva med Slovenci.

Osrednji program fundacije so štipendijske izmenjave, ki omogočajo najboljšim študentom, da gostujejo na ameriških univerzah pod mentorstvom tamkajšnjih slovenskih profesorjev. Program je odprt tako za tiste, ki prihajajo iz Slovenije, kot za Slovence, ki živijo v tujini, denimo v Argentini.

S programom so začeli leta 2014, ko so bili vanj vključeni trije štipendisti, lani jih je bilo že 14, letos pa je cilj 20 štipendistov. V organizacijo je vključenih že več 25 slovenskih profesorjev, ki delujejo ne le na ameriških univerzah, temveč tudi v Kanadi in Veliki Britaniji, kamor prav tako širijo štipendijsko shemo.

Profesorjem sodelovanje s slovenskimi študenti predstavlja stik z matično domovino. Ker študente namestijo v slovenske družine, to predstavlja še povezovanje v lokalno slovensko skupnost in slovenska društva. Teh je po svetu kar 300, ki povezujejo pol milijona Slovencev po svetu.

Kot je dejal Leskovec, so sedaj začeli tudi s štipendijskim programom, v katerem bi radi omogočili Slovencem po svetu izobraževanje in delo v Sloveniji ter tako kulturno in izobraževalno bogatiti slovenski prostor. Leskovca veseli, da se tudi slovenska vlada zaveda pomena tega povezovanja, medsebojne pomoči in podpore.

Minister Žmavc je povedal, da je letos program štipendiranja vreden okoli 250.000 dolarjev, pri čemer bo približno tretjino prispevala slovenska vlada. V štirih letih bo tako program vreden milijon dolarjev, kar po ministrovih besedah pomeni pomembno investicijo v znanje.

"To prepoznavamo kot veliko priložnost in naložbo v prihodnost," je izpostavil minister in pojasnil, da se perspektivni mladi lahko na ta način izobražujejo ob boku najboljših. Slovencem, ki živijo v tujini, se s tem odpira velika priložnost za sodelovanje in povezovanje s svojo domovino, je še dejal.

Na ta način se utrjuje skupen cilj sodelovanja pri udejanjanju procesa kroženja možganov, spodbuja meddržavno sodelovanje na področju izobraževanja in znanosti ter obenem ohranja slovensko identiteto med rojaki v tujini, je prepričan minister. "Tako se v odnose z našimi rojaki po svetu vnaša neka nova dimenzija", je poudaril.