c S

V Ljubljani danes posvet o celostni zdravstveni obravnavi študentov

23.03.2018 13:14 Ljubljana, 23. marca (STA) - Ljubljanski Zdravstveni dom za študente danes v Ljubljani organizira strokovno srečanje o celostni zdravstveni obravnavi študentov. Študenti so raznolika populacija, ki pa ima tudi svoje specifike. Ljubljanski je edini zdravstveni dom v državi, ki se ukvarja predvsem z zdravstveno oskrbo študentske populacije.

Na posvetu bodo spregovorili o pomenu sistematskih pregledov študentske populacije, potovalni medicini, ki je pri študentih kot zelo mobilni družbeni skupini zelo aktualna, pa tudi o psihopatologiji med študentsko populacijo in psihičnih stiskah, s katerimi se študenti soočajo v času študija.

V zdravstvenem domu izvajajo sistematske preglede študentov. Čeprav so študenti mladi in načeloma zdravi ljudje, so ranljiva skupina, opozarja Olga Lonec Pogačar, ena od zdravnic družinske medicine v Zdravstvenem domu za študente. Ti so izpostavljeni povečanim tveganjem za zdravje zaradi specifičnega načina življenja, migracij, socialne izključenosti in v zadnjem času vedno bolj zaradi revščine. Tiste njihove vrstnike, ki se zaposlijo, začnejo pregledovati specialisti medicine dela, študente pa vsaj v Ljubljani organizirano spremljajo v zdravstvenem domu za študente.

"Če ne bi bilo teh sistematskih pregledov, bi bil ta del populacije spregledan tudi za sedem let, dokler študirajo," je opozorila Lonec Pogačarjeva. Obremenitve študentov so specifične - veliko je sedenja za računalnikom, psihičnih pritiskov, ker so izpostavljeni ocenjevanju. Kot Lonec Pogačarjeva ugotavlja iz izkušenj v svoji ambulanti, se študenti kot populacija skozi leta spreminjajo prav toliko, kolikor se spreminja družba kot celota. Nekoliko več je debelosti in malenkostno upada telesna aktivnost študentov, sicer pa bistvenih sprememb ne zaznava.

Ob preventivnih pregledih pri študentih najpogosteje ugotovijo motnje vida, bolezni žlez z notranjim izločanjem, bolezni mišic in veziva, kožne bolezni ter alergije in bolezni dihal. Kar polovica študentov ima prisoten že vsaj en dejavnik tveganja za nastanek kronične bolezni, povezane z življenjskim slogom, na primer kajenje, povečan arterijski pritisk, tvegano pitje alkoholnih pijač, nezdravo prehranjevanje, telesno nedejavnost, debelost ali tvegano spolno vedenje.