c S

V Ljubljani konec tedna druga strokovna konferenca o muzejski pedagogiki

19.03.2018 14:56 Ljubljana, 19. marca (STA) - Zavod Educa skupaj z Zavodom RS za šolstvo ter še drugimi ustanovami v petek in soboto v Ljubljani pripravlja drugo strokovno konferenco na temo šole in muzejev v evropskem letu kulturne dediščine. Namen konference je dvigniti kakovost muzejsko-pedagoške teorije in prakse ter navezati nova sodelovanja med vrtci, šolami, muzeji in galerijami.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor novogoriškega zavoda Educa izobraževanje Štefan Krapše, je tokratna konferenca mednarodna, saj bodo na konferenci sodelovali tudi strokovnjaki iz Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine. "Za razliko od prve konference lani v Mariboru, bo letos nekaj več udeležencev iz šolstva, nekaj manj iz muzejev, tako da se nadejamo, da bo tretja izvedba naslednje leto, ki bo verjetno na Ptuju, uravnotežena," je pojasnil Krapše.

Po njegovih besedah želijo s konferenco, katere pobudnik je Educa, dvigniti kakovost obiskov otrok in mladostnikov v muzejih in galerijah, in sicer na eni strani z ustrezno pripravo otrok v šolah in vrtcih na obisk ter na drugi strani s kakovostno izvedbo obiska v kulturni ustanovi.

"Kakovostni dvig muzejsko-pedagoške teorije in prakse ter iskanje medsebojnih sinergij med vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami ter muzeji in galerijami je temeljni namen in hkrati ambicija konference," je poudaril Krapše, ki na konferenci v petek in soboto pričakuje okoli sto udeležencev.

Na posvetu so po navedbah programske vodje konference Metode Kemperl predvideni štirje sklopi razprav: učni načrti in kulturna dediščina v muzejih, medpredmetno povezovanje v šolah in muzejih, kulturna dediščina in oblikovanje identitete ter sodobni muzejsko-pedagoški pristopi in posebnosti pri spoznavanju kulturne dediščine.

"Verjamemo, da muzejske pedagoginje razvijajo posebne pristope, ki jih bodo predstavile, zlasti pa tudi učitelji v šolah, ki so že izoblikovali neko posebno sodelovanje z muzeji," je dejala in dodala, da so pri vsebini iz teorij ameriškega filozofa in pedagoga Johna Deweya, ki je v povezovanju šole z ustanovami, kot so muzeji, videl "združitev vsega, kar je edukacijsko".

Konferenca bo potekala na več prizoriščih v središču Ljubljane, in sicer v ustanovah Muzejske ploščadi Metelkova v predelu Tabor, med drugim v Narodnem muzeju Slovenije, Slovenskem etnografskem muzeju, Muzeju sodobne umetnosti in Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Vodeni ogledi pa bodo potekali v Narodnem muzeju Slovenije ter v Slovenskem šolskem muzeju.

"Muzeji smo med vsemi, ki ljudem nudijo podatke, razumljeni kot tisti, ki dajemo najbolj verodostojne podatke in se resnici najbolj približamo. In zato je pomembno, da otroci, šolarji v teku svojega šolanja srečajo tudi muzeje, spoznajo vsebine na drugačen način kot v šoli," je poudarila direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik.