c S

Mentor leta 2017 je Primož Ziherl

16.03.2018 08:28 Ljubljana, 15. marca (STA) - Društvo Mlada akademija je danes podelilo nagrado mentor leta Primožu Ziherlu z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko, ki so ga doktorski študenti izbrali za najboljšega mentorja leta 2017. Goste je na slavnostni podelitvi nagovoril direktor ARRS Jozsef Györkös, ki je poudaril skupno krepitev priznanja dobrim mentorskim praksam.

Györkös je povedal, da je Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), ki izvaja program Mladi raziskovalci, letos uvedla tudi pilotni mehanizem za dodelitev dodatnih 50 mest in tako skupaj razpisala 225 mest za novo generacijo mladih raziskovalcev.

Program Mladi raziskovalci je vir visoko usposobljenih in motiviranih doktorandov, ki so hkrati zaposleni na univerzah in inštitutih, je dejal in dodal, da je vloga mentorjev in mentoric široka, saj doktorske študentke in študente povežejo v raziskovalno okolje in v svet.

Izbor za mentorja leta, ki ga je pripravilo društvo v sodelovanju z agencijo na fakulteti za elektrotehniko, je letos potekal že devetič, namenjen pa je promociji dobrih mentorskih praks v znanstvenem prostoru. Sedanji in nekdanji doktorski študentje so letos podali kar 124 nominacij za 94 mentorjev.

Društvo je predstavilo pet finalistov, poleg zmagovalca še Petro Čeferin z ljubljanske fakultete za arhitekturo, Boruta Juga iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra, Matejo Sedmak z Znanstveno-raziskovalnega središča v Kopru in Marka Topiča z ljubljanske fakultete za elektrotehniko.

Ziherla, kot najboljšega mentorja leta 2017, je nominiral nekdanji doktorand Matej Krajnc, s katerim sta začela sodelovati že v času Krajnčevega magistrskega študija. Že takoj na začetku doktorskega študija je Ziherl svojemu mentorirancu ponudil možnost sodelovanja s priznano raziskovalno skupino pod vodstvom Marie Leptin z Evropskega molekularno biološkega laboratorija v Heidelbergu.

Društvo Mlada akademija je sicer nadaljevanje Društva mladih raziskovalcev Slovenije, ki je bilo ustanovljeno leta 1995. Po dvajsetih letih delovanja so se leta 2016 odločili, da poleg doktorskih študentov naslovijo in v svoje delovanje vključijo tudi raziskovalce na začetku kariere. Glavni namen društva je združevanje mladih delujočih v raziskovalni in visokošolski dejavnosti.

Vse od nastanka društva zbirajo izkušnje in komentarje doktorskih študentov in raziskovalcev na začetku kariere o upoštevanju njihovih pravic in dolžnostih, o mentorskih praksah in načinih usposabljanja.

Žal se po navedbah društva vse več govori o negativnih izkušnjah mladih na doktorskem študiju. Ob tem so mnogokrat prezrte dobre ustanove in mentorji, ki z veseljem delijo svoje izkušnje med mlajše, a se o njih le redko poroča. "Priznanje mentor leta je namenjeno promociji dobrega mentorstva in dobrih mentorskih praks, pa tudi osebnemu priznanju posameznih dobrih mentorjev," so še dodali v društvu.

Mentor leta Primož Ziherl, ki deluje tudi na Inštitutu Jožef Stefan, je za STA povedal, da mu nagrada pomeni veliko priznanje. "Rad delam s študenti, nisem pričakoval nagrade. S študentom, ki me je predlagal za nagrado, sem delal že, ko je bil študent v drugem letniku na prvi stopnji, nato še v tretjem letniku in še magistrsko delo je opravil pri meni, pa tudi doktorat," je pojasnil Ziherl.

Ob tem je dodal, da mu priznanje pomeni tudi lepo spodbudo za delo s študenti tudi v prihodnje. Obenem pa je prepričan, da bi se tako, kot vsi njegovi kolegi na univerzi in raziskovalnih inštitutih, enako trudil tudi, če ne bi dobil tega priznanja.