c S

Več kot 30 milijonov otrok v EU v okviru šolske sheme dobi mleko, sadje in zelenjavo

15.03.2018 13:42 Bruselj, 15. marca (STA) - V šolskem letu 2016-2017 je več kot 12,2 milijona otrok v 79.000 šolah sodelovalo v shemi sadja in zelenjave EU, okrog 18 milijonov otrok pa v shemi mleka EU. To predstavlja več kot 74.000 ton sadja in zelenjave in več kot 285.000 ton mlečnih proizvodov, ki so bili razdeljeni večinoma otrokom, starim med šest in deset let, so sporočili iz Bruslja.

Komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan je danes dejal, da evropski kmetje zagotavljajo visokokakovostno, varno in zdravo hrano. "S pomočjo šolske sheme in proizvodov naših kmetov skrbimo za zdravje naših najmlajših državljanov. Shema pa jim že v zgodnjih letih omogoča, da se učijo, od kod prihaja naša hrana, pa tudi o pomenu okusa in prehrane," je dejal.

Kot so sporočili z Evropske komisije, bo 250 milijonov evrov iz proračuna za skupno kmetijsko politiko zagotovilo nadaljevanje šolske sheme EU v šolskem letu 2018-2019.

Slovenija bo imela v tem letu v okviru sheme na voljo 703.870 evrov za sadje in zelenjavo in 353.423 evrov za mleko. V okviru sheme se sicer vsako šolsko leto 150 milijonov evrov dodeli za sadje in zelenjavo, 100 milijonov evrov pa za mleko in druge mlečne proizvode.

Okvirna dodelitev proračuna EU za vsako državo članico temelji na številu učencev v vsaki državi članici, za mleko pa na uporabi predhodne sheme. Nacionalni organi lahko del (med 20 in 25 odstotkov) dodeljenega proračuna prenesejo iz enega v drugi sektor.

Države članice se lahko same odločijo o načinu izvajanja sheme, na primer o izboru tematskih izobraževalnih ukrepov, ki jih bodo uporabile, ali o morebitnih drugih kmetijskih proizvodih, ki jih bodo učenci prejeli, prav tako pa lahko pomoč EU dopolnijo z nacionalno pomočjo za financiranje sheme.

Pri izbiri proizvodov, ki se razdeljujejo, se upoštevajo zdravstveni in okoljski vidiki, sezonskost, raznolikost in razpoložljivost. Države članice lahko spodbujajo lokalno ali regionalno nabavo, ekološke proizvode, kratke dobavne verige, okoljske koristi in sheme kakovosti kmetijskih proizvodov.

V šolskem letu 2016-2017 so bila najpogosteje razdeljeno sadje jabolka ob hruškah, slivah, breskvah, nektarinah, pomarančah, jagodah in bananah. Najbolj priljubljena zelenjava so bili korenček, paradižnik, kumare in paprika. Mleko, aromatizirano mleko in fermentirani mlečni proizvodi, kot so jogurti, so bili najbolj priljubljene kategorije proizvodov v okviru sheme mleka; pogosto pa se je razdeljeval tudi sir.