c S

Izteka se rok za zbiranje podpisov pod pobudo Minority SafePack

14.03.2018 09:13 Bruselj/Ljubljana, 14. marca (STA) - Zbiranje podpisov pod pobudo Minority SafePack, ki je evropska državljanska pobuda, s katero bi zavezali Evropsko unijo, da sprejme ustrezne predpise za izboljšanje pravnega položaja jezikovnih in narodnih manjšin v Evropi, poteka do 3. aprila. Za uspeh pobude je treba do tega datuma zbrati milijon podpisov.

Glavni cilj pobude je, da EU sprejme niz pravnih aktov za izboljšanje zaščite oseb, ki pripadajo narodnim in jezikovnim manjšinam, ter okrepitev kulturne in jezikovne raznolikosti. To naj bi vključevalo tudi politične ukrepe na področju regionalno govorjenih jezikov in jezikov manjšin, izobraževanja in kulture, regionalne politike, sodelovanja, enakosti, avdiovizualnih ter drugih medijskih vsebin, pa tudi regionalne pomoči.

Za uspeh pobude je potrebno v vseh članicah EU do 3. aprila zbrati milijon podpisov, hkrati pa vsaj v sedmih državah preseči določen prag števila podpisov. Evropsko državljansko pobudo lahko v vsaki članici EU podprejo državljani, ki imajo pravico voliti v Evropski parlament. V Sloveniji so to državljani Slovenije, ki so stari vsaj 18 let.

Formularji za posamezne države so dostopni na spletni strani www.minority-safepack.eu. Iz Kluba koroških Slovencev so ob tem sporočili, da jim lahko tisti, za katere je oddaja podpisa na spletni strani prevelika informacijska ali tehnološka težava, svoje podatke pošljejo tudi v pisni obliki.

Po podatkih uradne spletne strani pobude je v Sloveniji do danes to pobudo podpisalo 2458 podpisnikov, potrebnih pa je 6000 podpisov. Skupno za dosego milijona podpisov pobuda potrebuje še 153.589 podpisov. Največ glasov so doslej zbrali na Madžarskem (380.083) najmanj pa na Malti (22).

V 47 državah Evrope živi okoli 340 avtohtonih manjšin - to je več kot 100 milijonov ljudi. Vsak sedmi Evropejec je pripadnik avtohtone manjšine oz. narodne skupnosti. Poleg 24 uradnih jezikov Evrope je več kot 60 regionalnih ali manjšinskih jezikov, ki jih govori okoli 40 milijonov ljudi.

Avtohtona slovenska narodna skupnost obstaja v vseh štirih sosednjih državah, v Avstriji in Italiji ter na Hrvaškem in Madžarskem. Po različnih ocenah naj bi bilo skupaj od 101.500 do 131.500 pripadnikov avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah.