c S

Tekmovalci v hitrem pomnjenju si lahko v petih minutah zapomnijo 50 oseb

10.03.2018 20:31 Ljubljana, 10. marca (STA) - Danes se bodo učenci in odrasli na državnem prvenstvu memoriade pomerili v hitrem pomnjenju. V približno petih minutah si lahko tekmovalci zapomnijo kar 50 imen, ki jih nato pravilno povežejo z obrazom. "To je približno, kot bi si lahko zapomnili vse prisotne na zabavi ali na predavanju", je za STA pojasnil idejni oče tekmovanja Peter Cokan.

S tekmovanjem želijo predvsem širiti kulturo pomnjenja. "Ključno pa je tudi širjenje tehnik in metod, da jih učitelji poznajo in predajajo učencem," je dejal Cokan. Tekmovalci se na tekmovanje pripravljajo s posebnimi tehnikami. "Če si zdaj lahko zapomnite pet ljudi, si jih lahko po treningu 50. Če si lahko zdaj zapomnite sedemmestno število, si lahko po mesecu treninga 100-mestno število," je orisal Cokan.

Težko zapomljive informacije, kot so na primer številke, si tekmovalci s pomočjo kodirnega sistema pretvorijo v nekaj, kar je lažje zapomljivo. "Številke nadomestimo s črkami, iz črk naredimo besede in zgodbe. Ljudje si lažje zapomnimo slike in dogodke kot število," je pojasnil. Za boljši spomin je sicer pomemben zdrav življenjski slog, pa tudi počitek, branje in učenje.

Krepitev spomina je posebej pomembna, ker je spomin osnova vsega, je dodal Cokan. "Skozi te tehnike in tekmovanje dokažemo ljudem, koliko se njihove sposobnosti izboljšujejo. Ne testiramo splošnega znanja, ampak v kakšnem času so se tekmovalci sposobni naučiti novih stvari," je razložil.

Okoli 60 tekmovalcev se bo danes pomerilo v 10 disciplinah. "V grobem so to imena in priimki, datumi, številke in binarne številke, karte in padske oziroma abstraktne slike, kjer je pomembno, da imate odlično domišljijo," je naštel. "Tekmovanje poleg tega, da vzpodbuja hitro pomnjenje, vzpodbuja tudi delovanje obeh možganskih hemisfer," je pojasnil.

Večina tekmovalcev prihaja iz memo šol, v katere se lahko vključijo slovenske šole, vendar pa lahko tekmujejo tudi odrasli. "Nismo še imeli seniorjev, si jih pa želimo," je poudaril Cokan. Verjame, da se bodo starejši udeležili že prihodnjega tekmovanja.

Tekmovanje traja od 9. do 18. ure. "To so napori, primerljivi z vrhunskimi športniki," je pojasnil. "Sedaj je to ljubiteljska zadeva. Nihče ne trenira štiri ure dnevno kot za šah," je poudaril Cokan.

Po kvantiteti zapomnjenih podatkov se sicer slovenski tekmovalci uvrščajo v svetovni vrh, po kvaliteti pa še ne. "Smo v 20 odstotkih najboljših tekmovalcev," je izpostavil. Do 2023 si sicer želijo, da bi tudi Slovenci lahko posegali po najboljših rezultatih.