c S

Šolske telovadnice polno zasedene tudi izven šolskih dejavnosti

12.03.2018 07:00 Ljubljana, 11. marca (STA) - Šolske telovadnice ali večnamenske športne dvorane v dopoldanskem času napolnijo učenci v okviru šolskega programa in različnih športnih krožkov. Tako je večina zasedena do 16. ure, nekatere tudi čez vikend. Popoldne pa so na voljo krajanom oz. zunanjim uporabnikom, raznim športnim društvom in klubom, a najem telovadnic ni brezplačen.

Telovadnico v novozgrajeni podružnični osnovni šoli Polica v občini Grosuplje tako od ponedeljka do petka od 16. do 22. ure zasedajo športna društva iz Zveze športnih organizacij občine Grosuplje. Ob vikendih je telovadnica na šoli, ki jo sicer obiskuje 95 učencev, zaprta, so za STA povedali na občini.

Poudarili so, da so tudi v popoldanskih terminih učenci šole vključeni v športne dejavnosti, ki jih vodijo strokovni delavci iz društev. Otroci imajo na voljo vadbo plesa, namiznega tenisa, rokometa in košarke in športne urice za otroke od treh do šest let, vse te vadbe so po navedbah občine brezplačne.

Lastnik telovadnice oz. večnamenske športne dvorane je sicer občina, s šolo in športno dvorano pa upravlja Osnovna šola (OŠ) Brinje Grosuplje.

Na občini so izpostavili, da preko vseh športnih dvoran in telovadnic izrazito podpirajo šport občanov in rekreacijo v okviru omenjene zveze. "Športna dvorana je na voljo za športne, kulturne in druge prireditve. Polica je kot naša tretja največja krajevna skupnost z izgradnjo nove šole in športne dvorane tako prvič dobila možnost večjega prostora, ki ga lahko v kraju uporabljamo za vse vrste prireditev," so poudarili na občini.

Podobna situacija glede uporabe šolskih telovadnic je tudi v OŠ Preska in podružnični šoli Sora v medvoški občini. "Med tednom je telovadnica v Preski zasedena do 22.30. Med vikendom med 9. in 13. uro, kjer potekajo tekme košarkarskega kluba. Zvečer med 18. in 22. uro pa je rezervirana za rekreacijo," je za STA pojasnil ravnatelj OŠ Preska Primož Jurman.

Ob tem je dodal, da je tudi telovadnica šole Sora zasedena od 8. ure za pouk učencev podružničnih šol Sora ter Topol, od popoldneva do 22.30 pa poteka rekreacija. Med vikendom je telovadnica zasedena v posameznih terminih za rekreacijo krajanov.

V popoldanskih terminih so vključene izključno društvene dejavnosti otrok in mladine, zvečer pa rekreativne skupine odraslih. Dejavnosti otrok in mladine zaračunavajo izvajalcem po veljavnem ceniku, ki ga je s sklepom sprejela občina. Cena ene ure najema šolske telovadnice se gibljejo od 4,75 evra za učence šole, športna društva z mladino do 16. leta in upokojence do 10,46 za študente, 19 evrov za športna društva in 23,76 evra za vse ostale najemnike, ki niso iz občine.

Telovadnici, s katerima upravlja OŠ Preska, uporabljajo tudi za šolske in ostale prireditve (občinske pevske revije, različna tekmovanja). Sicer sta obe telovadnici opremljeni s športnimi rekviziti, v Sori je opremljena z osnovno telovadno opremo, ki je potrebna za izvajanje pouka športne vzgoje do petega razreda, je še dodal Jurman.

S telovadnicami v osnovnih šolah v občini Domžale upravljajo šole same, s preostalimi športnimi objekti v lasti občine pa Zavod za šport in rekreacijo Domžale. Zavod omenjene telovadnice ne koristi, če pa bi jo, bi moral zanjo plačati uporabnino oziroma s šolo skleniti najemno pogodbo, so za STA navedli na občini.

Tako na OŠ Domžale oziroma podružnični šoli Ihan ura najema na primer velike telovadnice znaša 11,59 evra brez DDV, v Ihanu 15,23 evra, najemajo pa jih v popoldanskih in večernih terminih razna športna društva mladih, TVD Partizan in drugi.