c S

Teden Univerze na Primorskem s številnimi dogodki

12.03.2018 08:35 Koper, 12. marca (STA) - V okviru Tedna Univerze na Primorskem, ki se začenja danes in bo trajal vse do nedelje, se bo zvrstilo kar 52 dogodkov. Vrhunec dogajanja bo četrtkova slovesna akademija univerze, na kateri bodo podelili najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in letos prvič tudi strokovnim zaposlenim ter študentom.

Med številnimi dogodki so na Univerzi na Primorskem (UP) izpostavili dva, povezana z novima častnima doktoricama UP, in sicer petkovo inavguracijsko predavanje avstralske matematičarke Cheryl E. Praeger in odprtje razstave izbranih del zasebne zbirke akademske slikarke Metke Krašovec, ki bo v četrtek v Galeriji Meduza.

Po času nastanka tretjo slovensko univerzo je državni zbor ustanovil januarja 2003, 17. marca istega leta pa je bila tudi vpisana v sodni register. Univerza na Primorskem danes šteje več kot 5000 študentov na vseh stopnjah. Po podatkih za študijsko leto 2016/17 je bilo vpisanih 3750 študentov dodiplomskega študija, 1244 študentov podiplomskega študija 2. stopnje in 109 podiplomskih študentov 3. stopnje.

Univerza ima prek 700 zaposlenih, med svojimi članicami pa šteje šest fakultet, raziskovalni inštitut, študentske domove, univerzitetno knjižnico in dve pridruženi članici.

V zadnjih letih se je UP tudi vse bolj internacionalizirala. Kot je nedavno omenil rektor Dragan Marušič, imajo v tem študijskem letu več kot 400 tujih študentov.