c S

Odbor DZ za izobraževanje opravil obravnavo novele zakona o državnih nagradah v šolstvu

07.03.2018 12:07 Ljubljana, 07. marca (STA) - Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je na današnji seji obravnaval in sprejel dopolnila k predlogu novele zakona o nagradah RS na področju šolstva, ki med drugim določa, da se isti osebi lahko podeli največ ena nagrada iste vrste. Poslanci so se danes opredeljevali do dopolnil koalicije, ki jih je odbor vzel za svoje.

Predlog novele zakona o državnih nagradah v šolstvu po besedah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Andreje Barle Lakota jasneje opredeljuje nagrade in njihove prejemnike, vsebuje terminološke uskladitve z drugimi zakoni v vzgoji in izobraževanju ter odpravlja nekatere manjše pomanjkljivosti veljavne ureditve.

Novela po njenih navedbah klasificira dve nagradi, in sicer za izjemne dosežke in življenjsko delo. Obenem ne navaja več posameznih področij vzgoje in izobraževanja, na katerih morajo delovati nagrajenci in natančneje opredeljuje še pogoje za prejemnike posamezne nagrade, je dodala. Kot novost pa je izpostavila, da se nagrada iste vrste lahko posamezniku ali organizaciji podeli samo enkrat.

Predstavnica zakonodajnopravne službe DZ je povedala, da so bile vse njihove pripombe v dopolnilih, ki jih je pripravila koalicija, ustrezno upoštevane. Med drugim je upoštevano, da se posamezniku, skupini, zavodu ali drugi organizaciji lahko podeli največ ena nagrada iste vrste.

V razpravi je Saša Tabaković (SMC) dejal, da se z novelo ne posega v sedanji koncept zakona, predvsem se z novelo sledi urejanju terminologije, da se ta uskladi tudi z drugimi zakoni v vzgoji in izobraževanju. Spomnil je, da je nekaj zelo podobnega državni zbor že urejal pri Prešernovih nagradah in nagradah s področja znanosti.

Tudi v SD so z novelo zakona po besedah poslanke Bojane Muršič zadovoljni, predvsem z dopolnilom o spolni uravnoteženosti pri podeljevanju teh nagrad. Omenila je, da je zakon v veljavi že od leta 1994, in da so se popravkov zakona spomnili šele lani, ter izrazila pomisleke, da tega niso naredili že na začetku mandata. Današnjo obravnavo na odboru je označila za paradoks, ker smo teden dni pred stavko v šolstvu. Izrazila je upanje, da bo dosežen dogovor med vlado in javnim sektorjem ter da bo država cenila delo učiteljev.

Učiteljski poklic je po mnenju Ljudmile Novak (NSi) v Sloveniji res premalo cenjen in zgolj nekaj nagrad ne more spremeniti situacije. Prepričana je, da je treba spodbuditi dialog o tem, da je učiteljsko delo nadvse pomembno, dragoceno in da družba potrebuje dobro izobražene učitelje. Izpostavila je primer Finske, kjer ne more vsak postati učitelj, ampak samo najboljši lahko to postanejo.

Ivan Škodnik (SMC) pa se je zavzel tudi za zaposlene v vrtcih.