c S

Portorož gosti mednarodno srečanje programa Mladi poročevalci za okolje

05.03.2018 05:35 Portorož, 02. marca (STA) - V Portorožu se je danes začelo mednarodno srečanje koordinatorjev programa Mladi poročevalci za okolje. Srečanje, ki prvič poteka v Sloveniji in bo trajalo do nedelje, je namenjeno širitvi mreže sodelovanja pri prepoznavanju in predstavitvah okoljskih tem. Organizatorji so z udeležbo zadovoljni, saj so našteli 42 udeležencev iz 35 držav.

Program Mladi poročevalci za okolje združuje več kot 200.000 učencev, dijakov in študentov od 11. do 21. leta, njihove mentorje ter druge strokovnjake z vsega sveta, ki pripravljajo in objavljajo prispevke o okoljskih izzivih, praksah in izboljšavah iz svojega okolja.

Z udeležbo so zelo zadovoljni, je za STA povedal član upravnega odbora Mednarodne fundacije za okoljsko izobraževanje, odgovoren za program Mladi poročevalci za okolje Boris Šušmak: "Prišlo je 42 udeležencev iz 35 držav in praktično vseh celin. Konferenca teče po planu in razvila se je že kar burna razprava o razvoju in rasti tega programa."

Mednarodno srečanje je namenjeno širitvi mednarodne mreže sodelovanja pri prepoznavanju in predstavitvah okoljskih tem ter standardizaciji kriterijev za izbor najboljših pisnih, fotografskih in video prispevkov, ki jih pripravljajo mladi s podporo mentorjev.

Po Šušmakovih besedah želijo dati poudarek zlasti kakovosti nastajajočih izdelkov in se poenotiti glede meril, kaj pomeni kakovosten in objektiven članek. Prav tako bo govora o diseminaciji samih člankov na svetovni ravni.

Pri izvajanju programa v Sloveniji so se uspeli dogovoriti s časopisno hišo Delo, ki jim nudi pomoč pri izvajanju in promociji samega programa.

V Sloveniji v okviru programa spodbujajo prispevke o različnih okoljskih izzivih in vprašanjih, ki jih s pomočjo mentorjev pripravljajo učenci, dijaki in študentje, stari od 11 do 21 let. Lani so mladi novinarji iz 40 slovenskih osnovnih in srednjih šol ter fakultet napisali poročila, intervjuje, ankete in komentarje, fotografirali ter posneli video prispevke.