c S

Ljubljanska univerza sprejela načrt ukrepov za podaljšanje akreditacije

28.02.2018 07:33 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Senat ljubljanske univerze je na današnji seji med drugim sprejel načrt ukrepov in aktivnosti za podaljšanje akreditacije univerze in spremembe 94. člena statuta, ki se nanašajo na študente s posebnim statusom.

V skladu z zakonom o visokem šolstvu prehod na institucionalno akreditacijo ukinja ponovne akreditacije študijskih programov in uvaja sistem njihovih notranjih samoevalvacij ter zunanjih vzorčnih evalvacij. Ta prehod po mnenju Tomaža Deželana, sicer pomočnika glavnega tajnika za področje kakovosti na univerzi oznanja pomemben premik v razumevanju in preverjanju kakovosti v slovenskem visokošolskem prostoru. Gre za preusmeritev pozornosti od rezultatov procesov kakovosti na delovanje sistema kakovosti, ki mora zagotavljati robusten okvir za ocenjevanje in posodabljanje vseh področij delovanja zavoda.

Proces podaljšanja akreditacije ljubljanske univerze bo zajemal več hkrati trajajočih procesov, ki so usmerjeni v vzpostavitev (pod)sistemov kakovosti in se bodo odvijali tako na članicah kot na rektoratu. Prehod na nov sistem akreditacij programov ter prihajajoča institucionalna akreditacija univerze tako pomenita dodatno poročevalsko in analitično breme tako za članice kot za rektorat.

Posodobitev sistema kakovosti je usmerjena v najvišjo možno stopnjo informatizacije in poenotenja procesov kakovosti, kar bi moralo poročevalsko breme članic zmanjšati, analitično breme rektorata pa po navedbah Deželana optimirati. Univerzi sicer poteče akreditacija 30. septembra 2020.

Senatorji so na seji sprejeli tudi spremembe statuta za študente s posebnim statusom. Kot je na seji pojasnil predsednik statutarne komisije univerze Miran Zupanič, je trenutna določba 94. člena statuta v poglavju Študenti s posebnim statusom od sprejema zakona za urejanje položaja študentov novembra lani pomanjkljiva, saj pri pridobitvi posebnega statusa ne upošteva študentov s posebnim statusom, študentov, ki se udeležujejo mednarodnih tekmovanj, in študentov, ki v času študija postanejo starši.

Na seji so še povedali, da je nov predlog zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki ga je v začetku meseca podprl svet za znanost in tehnologijo, prestal medresorsko usklajevanje in je na poti v državni zbor. Kar zadeva predlog novele zakona o visokem šolstvu, ki je nedavno prestala javno razpravo, pa jo bo obravnaval še državni svet.