c S

V Dragatušu odprli energetsko sanirano krajevno osnovno šolo

23.02.2018 11:53 Dragatuš, 23. februarja (STA) - V Dragatušu v Občini Črnomelj so danes odprli energetsko sanirano krajevno Osnovno šolo Komandanta Staneta. Energetska sanacija j stala nekaj več kot 320.000 evrove brez davka. V znesek je vštet strošek projektne dokumentacije, črnomaljska občina se je sanacije lotila z denarno podporo ministrstva za infrastrukturo.

Po podatkih črnomaljske občine so omenjeno energetsko prenovo opravili s pomočjo denarja, ki so ga dobili na razpisu za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin.

V Osnovni šoli Komandanta Staneta so sicer v delu šolske stavbe, ki ga v nadaljevanju njene prostorsko-širitvene prenove ne bodo rušili, izvedli več gradbenih in tehnoloških ukrepov.

Pročelje omenjenega dela stavbe so toplotno zaščitili, zamenjali so stavbno pohištvo in okenske žaluzije. Na šoli, vhodu za učence, telovadnici in njenem prizidku so zamenjali strešno kritino in streho toplotno izolirali. Vgradili so toplotno črpalko za stavbno in ogrevanje vode, sanirali sekundarni sklop ogrevanja in ogrevanje sanitarne vode, vgradili so termostatski ventile ter opravili še nekaj drugih posegov.

Občini Črnomelj je sicer ministrstvo za infrastrukturo po predlanskem javnem razpisu za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin odobrilo nekaj manj kot 650.000 evrov nevračljive podpore. Pogodbena vrednost celotnega občinskega projekta energetske sanacije več stavb je brez davka znašala nekaj manj kot poldrugi milijon evrov.

Občina je skupaj s partnersko družbo Petrol, ki jo je izbrala z javnim razpisom za podelitev koncesije, energetsko sanirala sedem občinskih stavb, so še sporočili s črnomaljske občine.

Osnovno šolo Komandanta Staneta v Dragatušu v tekočem šolskem letu sicer obiskuje nekaj manj kot 120 učencev. Ker so jo zgradili še kot osemletko in zaradi posledične prostorske stiske, pa na črnomaljski občini načrtujejo njeno širitev.

Stari in dotrajani del šolskega poslopja nameravajo porušiti, z dozidavo in delno rekonstrukcijo dragatuške šolske stavbe pa rešiti prostorsko stisko tako osnovne šole kot tamkajšnjega otroškega vrtca.

Črnomaljska občina je za omenjeni projekt lani izdelala vso projektno dokumentacijo, za kar je odštela nekaj več kot 20.000 evrov, in dobila gradbeno dovoljenje, je na nedavni novinarski konferenci povedala županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Današnje odprtje je sicer sodilo v okvir prireditev črnomaljskega občinskega praznika.