c S

Mladinski svet opozarja na izključitev iz predloga zakona o nevladnih organizacijah

22.02.2018 13:04 Ljubljana, 22. februarja (STA) - V državnem zboru je v obravnavi predlog zakona o nevladnih organizacijah, ki pa iz nevladnih organizacij izloča Mladinski svet Slovenije (MMS). Zato je MMS pozval poslance, da razmislijo "o izbrisu določila iz predloga zakona, ki bi lahko dolgoročno zaznamoval MSS kot reprezentativno organizacijo mladih v Sloveniji", so sporočili iz MMS.

V predlogu zakona so namreč opazili težnjo po izločitvi nekaterih organizacij iz nevladnega polja. "Izrecno je iz definicije nevladne organizacije kar poimensko izločen MMS, in sicer z dokaj nenavadno obrazložitvijo, temelječo na nekaterih formalizmih, ki pa po našem mnenju nimajo veliko opraviti s samo opredelitvijo nevladne organizacije," so opozorili v današnjem sporočilu za javnost.

Poudarili so, da se zakon sicer trudi biti vključujoč pri drugih organizacijah. V nevladno polje vključuje nekatere organizacije, ki so ustanovljene kot verske skupnosti, in organizacije, ustanovljene s strani nekaterih institucij, ki jih prištevamo k javnemu pravu.

Zato toliko težje razumejo, "zakaj imamo za Mladinski svet Slovenije izrecno negativno izjemo". Izpostavili so, da jih v nevladno polje uvršča predvsem vsebina dela. "MSS je aktiven zagovornik mladih in mladinskih organizacij," so zapisali in dodali, da izvajajo projekte in kampanje, s katerimi skušajo angažirati mlade za vključevanje v družbeno in politično življenje.

Predlog zakona o nevladnih organizacijah sicer celostno ureja status nevladnih organizacij. Po zakonu mora biti nevladna organizacija nepridobitna in neprofitna, status nevladne organizacije v javnem interesu pa lahko dobi, če je sredstva zadnji dve leti pretežno uporabljala za dejavnost v javnem interesu.

Predlog zakona je vlada po rednem postopku v DZ poslala 19. oktobra, DZ pa naj bi ga sprejel predvidoma marca. Predlog zakona so na delovnem posvetu v začetku februarja podprli tudi predsednik republike Borut Pahor in vodstvo Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije.