c S

Sindikati zavrnili vladni predlog, ker da ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev

19.02.2018 07:21 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Sindikati so na današnjih pogajanjih zavrnili predlog o povečanju plačne mase za en odstotek, ki ga je vlada sprejela v četrtek. Zahtevajo, da se vrnejo k pogajanjem o stavkovnih zahtevah, saj da vladni predlog nanje ne odgovarja. Je pa lahko vladni predlog prvi korak pri odpravi varčevalnih ukrepov.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je predlog o splošnem enoodstotnem dvigu plačne mase, ki ga je v četrtek sprejela vlada, danes predstavil 16 sindikatom iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek.

Slednji je že pred pogajanji ugotavljal, da jih tisto, kar jim je znano o vladnem predlogu, ne navdaja z optimizmom. Po koncu pogajanj pa je dejal, da so zahtevali, da se vrnejo k pogajanjem o stavkovnih zahtevah, tako o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom, kot tudi zaradi dviga zdravniških plač. Vladi pa so po Počivavškovih besedah predlagali tudi, da predlog o enoodstotnem dvigu mase za plače "preoblikuje v prvi korak k odpravi varčevalnih ukrepov".

Dodal je, da so na sindikalni strani jasno povedali, da so se pripravljeni približevati. Napovedali so približevalni predlog glede odprave anomalij, pripravljeni pa so se pogovarjati tudi o dinamiki tistega, o čemer se bodo dogovorili. Počivavšek je ob tem napovedal, da bo minister s tem seznanil vlado, na sindikalni strani pa upajo, da bo pridobil tudi mandat za nadaljnja pogajanja.

Koprivnikar je ob koncu pogajanj ugotavljal, da sindikati vztrajajo, da se vlada pogaja o čisto vseh stavkovnih zahtevah. Predlog, ki so ga danes predstavili, pa vidi zgolj kot del predloga, ki naj bi naslavljal vrnitev osemodstotnega znižanja plač, čeprav so na vladni strani jasno povedali, da je z znižanjem plačne lestvice z zakonom za uravnoteženje javnih financ leta 2012 dejansko prišlo do znižanja v manjšem obsegu.

Koprivnikar je tudi poudaril, da sindikati niso podali nobenih konkretnih približevalnih predlogov, sam pa je znova pojasnil, da če želijo pogajanja realno pripeljati do dogovora, se bodo morali s predlogi realno približati.