c S

Na šolarje med šolskimi počitnicami čaka vrsta aktivnosti in sneg

19.02.2018 07:23 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Za šolarje iz osrednje in zahodne Slovenije so se danes začele težko pričakovane zimske počitnice. V šolske klopi se bodo vrnili čez teden dni, ko bodo na počitnice odšli njihovi vrstniki z vzhoda države. Za počitnikarje so pripravljene številne dejavnosti in programi, ob ugodnih vremenskih razmerah pa bodo lahko smučali in se sankali.

Učenci in dijaki osrednjeslovenske, gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela, ki so za teden dni zapustili šolske klopi, se bodo ob ugodnih vremenskih razmerah lahko zabavali na snegu.

Na območju Ljubljane bodo lahko ob ugodnih vremenskih razmerah smučali in se sankali med drugim v Tivolskem parku. Na ljubitelje teka na smučeh pa čaka več urejenih tekaških prog, med njimi proge Koseze, Živalski vrt, Tehnološki park, Zadvor in Stanežiče. V Stanežičah so uredili tudi razsvetljavo terena za nočni tek.

V Medvodah je odprt Nordijski center Bonovec, kjer so v minulih letih poleg tekaških prog uredili tudi manjše sankališče za otroke. V nedeljo bodo organizirali tečaj teka na smučeh za otroke, na katerem se bodo ti naučili osnov in spoznali igre na tekaških smučeh.

Tekaške proge so prav tako uredili v Ivančni Gorici. Tako za klasično kot prosto tehniko so urejene pri Vzgojno-izobraževalnem centru.

Ljubitelji drsanja na jezerih pa tokrat v večjem delu države ne bodo mogli priti na svoj račun. Vremenoslovci namreč ne pričakujejo dolgotrajnejšega mraza, ki je potreben, da jezera zamrznejo.

V senčnih legah, denimo na Jezerskem, kjer so tudi noči nekoliko hladnejše, bo sicer še lahko zmrzovalo, so za STA povedali na Agenciji RS za okolje. Po nižinah v okolici Ljubljane pa morajo biti temperature zraka pod ničlo vsaj kakšen teden dni, da bi bil led dovolj debel in varen za drsanje, česar pa na agenciji ne pričakujejo. Tudi če bo nastala kakšna tanjša skorja ledu, ta ne bo dovolj debela za težo človeka, so posvarili.

Za šolarje tudi organizirane aktivnosti

Šolarji in dijaki se bodo lahko vključili tudi v številne druge aktivnosti, delavnice in programe. Zveza prijateljev mladine Moste Polje Ljubljana organizira brezplačno počitniško varstvo, ki bo potekalo v času od ponedeljka do petka na OŠ Kette in Murn vsak dan od 7. do 16. ure. Tudi za prehrano bo poskrbljeno. Če bo lepo vreme, se bodo sankali in izdelovali igluje in snežake. Zanje pa so pripravljene tudi številne socialne igre, ustvarjalnice in raziskovalnice. Pod strokovnim vodstvom bodo lahko postali tudi izumitelji, saj bodo izdelali čistilno napravo.

Počitniške igrarije bodo brezplačno organizirane tudi v Večgeneracijskem centru Skupna točka. Otroci se bodo družili ob družabnih igrah, v sredo pa jih bo obiskala logopedinja, ki jim bo preko pravljice predstavila življenje v tišini in znakovni jezik. Od 8. do 9. ure bodo otrokom nudili tudi učno pomoč.

Vsakodnevno bodo potekale še delavnice Z znanjem čez ovire. Izdelovali bodo maketo Ljubljane in ustvarjali z glino. Doživeli bodo še zgodovinsko popotovanje od starega veka skozi srednji vek do novejše zgodovine.

Organizirali so tudi enotedenske zimske počitnice na snegu v počitniškem domu Vila Šumica v Kranjski Gori.

Tudi Pionirski dom - Center za kulturo mladih je mislil na počitnice in v tem času organiziral radijsko in likovno šolo. V radijski šoli se bodo med drugim učili radijskega napovedovanja in osnov novinarskega dela, na likovni pa spoznavali barve in oblikovanje v glini.

V Kranju ples, v Kopru košarka

V Kranju bodo uživali med drsanjem v ledeni dvorani, se v plesnem studiu Cha Cha Cha učili novih plesnih korakov, v pokritem bazenu pa se bodo lahko predajali vodnim radostim. V mestni knjižnici bo tekel program s pravljičnimi urami in različnimi igrami.

Društvo prijateljev mladine Koper v sodelovanju s Košarkarskim klubom Sixt Primorska vabi deklice in dečke od 4. do 7. razreda OŠ na dneve košarke, ki bodo v ponedeljek, četrtek in petek. Otroci bodo skozi igro spoznali košarko in pravila poštene igre.

Posebne programe in aktivnosti so pripravile tudi druge zveze in društva prijateljev mladine, med njimi Zveza prijateljev mladine Idrija. Za učence je tu med drugim organizirano plavanje v Termah Cerkno in obisk Trampolin parka WOOP, lahko pa se bodo vključili tudi v različne plesne in ustvarjalne delavnice.

V Metliki društvo prijateljev mladine pripravlja kuharsko delavnico in delavnico, na kateri bodo izdelovali darilca za mamice ob 8. marcu. Skupaj s tamkajšnjo knjižnico pa bodo organizirali igralne kotičke.