c S

Študij turizma in gostinstva zanima več dijakov

19.02.2018 07:23 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Na letošnjih informativnih dnevih so se na fakultetah in višjih šolah za gostinstvo in turizem večinoma razveselili nekaj večjega obiska kot v preteklih letih. Med drugim izpostavljajo zanimanje dijakov za izobraževalne programe s področja velnesa, pomembne so tudi mednarodne izkušnje.

Slovenski turizem podira rekorde, turistični delavci pa v zadnjih letih vse glasneje opozarjajo na pomanjkanje dobrih kadrov. Za panogo je zato zagotovo spodbuden podatek, da so informativni dnevi na fakultetah in višjih šolah za gostinstvo in turizem pritegnili nekaj več dijakov.

"Na letošnjih informativnih dnevih je bil obisk zelo dober, boljši kot v zadnjih dveh letih," je za STA povedal direktor Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled Janez Damjan. Največ zanimanja med dijaki je bilo pri njih za smer gostinstvo in za program velnes.

"Glede na prejšnja leta smo letos opazili večje povpraševanje po študiju turizma na naši fakulteti," so povedali tudi na portoroški fakulteti za turistične študije Turistica. Veliko zanimanja so zaznali že na predstavitvah na srednjih šolah in na sejmu Informativa, nekaj več dijakov pa jih je obiskalo tudi na informativnih dnevih.

Na Turistici beležijo porast zanimanja za univerzitetna študijska programa turizem in kulturni turizem, še vedno pa je veliko zanimanja tudi za visokošolska strokovna programa management turističnih podjetij in management turističnih destinacij.

Ker od lani študijski program management turističnih podjetij ponujajo tudi v angleškem jeziku, jih je obiskalo oz. stopilo v stik z njimi tudi nekaj tujih dijakov. Nekateri dijaki iz tujine, predvsem iz držav bivše Jugoslavije, pa se odločajo tudi za študij v slovenskem jeziku. Na univerzi jim ponujajo tudi tečaj slovenščine.

Na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor je bil medtem obisk na informativnih dnevih primerljiv s preteklimi leti. Več zanimanja so potencialni bodoči študenti pokazali za študijski program velnes, ki je še vedno v trendu. Prav tako pa so zanimivi tudi ostali poklici v storitvah gostoljubja, ki dopuščajo kreativnost in inovativnost ter kreiranje lastnih specializiranih delovnih mest, so povedali.

Sogovorniki se sicer strinjajo, da je kasnejša zaposljivost ena najbolj privlačnih vidikov študija v turistični oziroma gostinski smeri. Prav tako izpostavljajo pomen mednarodnih izkušenj.

"Mlade poskušamo pritegniti predvsem z zgodbami naših najboljših študentov, ki so bili zelo uspešni na mednarodnih tekmovanjih, so se udeležili zanimive prakse v tujini ali drugače izstopajo, kot na primer naš študent Gregor Potočnik, ki je bil izbran za del ekipe Slovenske hiše na olimpijskih igrah v Južni Koreji," je poudaril Damjan. "Na Turistici imamo tudi bogato mednarodno dejavnost in vsako leto beležimo večje število študentov, ki se odločijo za študijsko izmenjavo ali opravljanje prakse v tujini," so povedali v Portorožu.

Obenem pa stvarno opozarjajo, da gostinski in turistični poklici niso za vsakega. "Poklici v storitvah gostoljubja so eni najlepših, ampak tudi najtežjih in prav je, da so mladi s tem seznanjeni," so spomnili na mariborski višji šoli.

"Pomembna je pozitivna naravnanost in smisel za delo z ljudmi ter želja oziroma strast do tovrstnega načina življenja. Dejstvo je namreč, da delo v paleti turističnih dejavnosti ni zgolj poklic, ampak način življenja. Kdor v tem išče zgolj potrdilo o izobrazbi in službo od 8. do 16. ure, ni za našo branžo, četudi ima najlepše ocene," so zapisali.