c S

Koprivnikar danes na pogajanja s sindikati z novim vladnim predlogom

16.02.2018 07:40 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Vladni pogajalci se bodo danes sestali s skupino 16 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Pričakovati je, da jim bo minister za javno upravo Boris Koprivnikar predstavil novo vladno ponudbo. V četrtek mu je namreč vlada podelila mandat, da se o sindikalnih zahtevah izpogaja v okviru enoodstotnega dviga plačne mase.

Koprivnikar je v četrtek pojasnil, da se je vlada odločila sindikatom ponuditi drugačno obliko protipredloga. Dobil je mandat za pogajanja v okviru enoodstotnega dviga plačne mase. Bo pa polje za pogajanja ustvarjeno z uporabo metod učinkovitosti. Če so se namreč sindikati pripravljeni pogovarjati o večji učinkovitosti in manjšem sistemu senioritetnih napredovanj, lahko ustvarijo dodaten prostor za dvig plač in nagrajevanje bolj uspešnih, je dejal minister.

Počivavšek v četrtek odločitve vlade še ni komentiral, ker da iz izjave za javnost ni povsem jasno, kaj sploh predlaga. Je bil pa že v prvem odzivu kritičen vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj, ki je vladni predlog označil za provokacijo in bizarno odločitev.

Vladno pogajalsko skupino je sicer za danes na pogajanja povabila sindikalna stran. Sindikati, ki so opozorilno stavko izvedli že 24. januarja, so namreč ocenili, da so se pogajanja znašla v prostem teku. Upajo, da bodo v prihodnje potekala z večjo intenzivnostjo kot doslej in jih bodo uspešno zaključili. Sicer so že napovedali nadaljevanje stavkovnih aktivnosti, s katerimi bodo začeli v tednu od 19. marca dalje.

Nadaljevanje pogajanj pričakujejo tudi v sindikatih, ki so stavke pripravili v tem tednu. Stavko so v ponedeljek začeli policisti, v torek so stavkali zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, v sredo pa še šolniki. Koprivnikar je napovedal, da se bodo z njimi sestali v prihodnjem tednu. Urnike pa še usklajujejo.