c S

Jabolko navdiha mentoricama nagrajenih osnovnošolskih filmov o človekovih pravicah

15.02.2018 15:01 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes vročil jabolko navdiha učiteljicama na ljubljanski Osnovni šoli Bičevje Bernardi Avsenik in Alenki Fajfar Gnezda. Pod njunim mentorstvom je namreč skupina učencev posnela na mednarodnih festivalih nagrajena dokumentarna filma o človekovih pravicah in sprejemanju raznolikosti, so sporočili iz urada.

Pod mentorstvom Avsenikove in Fajfar Gnezdove je tako skupina učencev na OŠ Bičevje leta 2016 posnela film z naslovom Majhen korak za človeka, velik nasmeh za človeštvo na temo trajnostnega razvoja in človekovih pravic. Film nas prepričuje, da lahko vsak človek prispeva svoj dragoceni del, da bo prihodnost boljša in lepša za vse. Z odkritosrčnimi zgodbami nastopajočih so se poistovetili gledalci po vsem svetu, film pa je prejel številna priznanja in nagrade, med katerimi najbolj izstopa mednarodna nagrada odličnosti leta 2016 na Mednarodnem festivalu dokumentarnega in kratkega filma in komedije na Baliju v Indoneziji.

Film so v ponedeljek predstavili v DZ, ogledali pa so si ga tudi zbrani na današnji slovesnosti ob podelitvi jabolka navdiha. Poleg tega je skupina učencev leta 2013 prav tako pod njunim mentorstvom predstavila kratki dokumentarni film z naslovom Svet delamo lepši vsi. S slednjim so zmagali na natečaju v okviru mednarodnega festivala filmov o človekovih pravicah na Dunaju.

"Njuno delo je morda res majhen korak za človeka, vendar pomeni dragocen zaklad za človeštvo. Mlade na začetku njihove poti usmerja in jih spodbuja, da bodo aktivno in odgovorno ustvarjali družbo medsebojnega spoštovanja, vključevanja, sodelovanja, ljubezni, sočutja in strpnosti. Bernarda Avsenik in Alenka Fajfar Gnezda sta svojim učencem vzor in opora, družbi pa navdih in potrditev, da je vsakdo odgovoren za brezskrbno otroštvo in prihodnost naslednjih rodov," so zapisali v predsednikovem uradu.

"Najina vloga je spodbujanje in podpora mladih k spreminjanju sveta na bolje," o sebi pravita nagrajenki, ki skozi lastne projekte in s sodelovanjem z raznimi institucijami in posamezniki že dolga leta učence ozaveščata o pomembnosti trajnostnega razvoja in varovanja okolja, spoštovanja človekovih in otrokovih pravic, humanitarnosti in ustvarjanja boljše, strpnejše, vključujoče družbe.

Njun pedagoški pristop ni le klasično poučevanje predpisanih vsebin in svetovanje mladim. Oblikovali sta ga z lastnimi, domiselnimi vsebinami, tako da učenci z njimi na najrazličnejše načine razmišljajo o družbi, okolju, svetu, so sporočili iz predsednikovega urada.

Avsenikova je sicer učiteljica angleščine in zgodovine, ki se poleg poučevanja angleščine udejstvuje v različnih slovenskih in mednarodnih programih s področja multikulturnosti in človekovih pravic. Kot članica delovne ekipe pri projektu Ja-Ling Comenius je prejela tudi Evropsko jezikovno priznanje za inovativne pristope pri poučevanju jezika in medkulturno ozaveščanje. Je tudi soavtorica številnih otroških učbenikov za angleščino in dejavna izvajalka globalnega učenja.

Fajfar Gnezda pa je na osnovni šoli pedagoška delavka in svetovalka, ki večino svojega dela posveča pomoči otrokom ter jih ozavešča o človekovih pravicah in sprejemanju raznolikosti. Poleg tega je prostovoljka v več neprofitnih in nevladnih organizacijah, kjer deluje kot svetovalka pri mnogih projektih. Izvedla je številne delavnice in predavanja o kulturi nenasilja in strpnosti.

Predsednik republike jabolko navdiha podeljuje od začetka leta 2014 različnim osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge. Nazadnje je jabolko navdiha vročil zmagovalcu mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike Alekseju Jurci.