c S

V radovljiški osnovni šoli nobenega otroka, v blejskem vrtcu pa pet odstotkov

14.02.2018 11:00 Bled/Radovljica, 14. februarja (STA) - V radovljiško osnovno šolo kljub zagotovljenemu varstvu v času današnje stavke učiteljev ni prišel nihče od otrok. So pa v radovljiški občini otrokom ta dan ponudili dodatne možnosti športnega udejstvovanja. V blejski vrtec je danes prišlo le približno pet odstotkov vseh otrok, starši pa so stavko v veliki meri podprli.

Predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije v Osnovni šoli A. T. Linharta Radovljica Frenk Lukan je pojasnil, da so starše predhodno pisno obvestili o stavki in jim dali možnost, da otroke kljub temu pripeljejo v šolo, saj so zanje organizirali varstvo.

Vendar so se, kot je dejal, starši očitno prilagodili stavki, saj v šolo, ki ima skupaj z dvema podružnicama 934 otrok, danes ni prišel nihče od otrok. V Mošnjah so sicer glede na napovedi staršev pričakovali tri otroke, vendar tudi teh ni bilo.

Občina Radovljica pa je obveščala občane o dodatnih športnih možnostih na današnji dan, ko ni pouka. V Športnem društvu Partizan Kamna Gorica so se namreč odločili za izredno obratovanje vlečnice. Tudi drsališče v Športnem parku Radovljica je danes izjemoma že dopoldne odprlo vrata za prosto rekreacijo.

V radovljiški osnovni šoli je zaposlenih 120 učiteljev, nekaj jih je na bolniški, ostali pa, z izjemo enega, stavkajo. Ne stavkajo pa nekateri drugi zaposleni v šoli. Zjutraj so najprej v zbornici šole pripravili zbor delavcev, na katerem so spregovorili o tem, kako bo potekala stavka. Približno 40 se jih je odločilo tudi za udeležbo na shodu v Ljubljani.

Tudi v Vrtcu Bled se je danes večina odločila za stavko. Kot je povedala predstavnica sindikata Katarina Jakopič Branc, se za stavko ni odločilo predvsem tehnično osebje, čistilke in kuharice, pa tudi nekaj vzgojiteljic se je odločilo, da bo delalo, zato da lahko druge stavkajo.

Kljub stavki namreč zagotavljajo varstvo otrok. "Otroci ne smejo biti ogroženi. Oni niso krivi, da naše zahteve niso izpolnjene in nismo plačani tako, kot bi morali biti," je izpostavila Jakopič Brančeva.

Od 325 otrok jih je sicer danes v vrtec na Bledu prišlo le okoli 15, enota na Bohinjski Beli pa je zaprta. Kot so povedale vzgojiteljice, jim je v minulih dneh že več staršev izreklo podporo. Tudi to, da otrok niso pripeljali v vrtec, vzgojiteljice razumejo kot podporo stavki oziroma njihovim prizadevanjem.

Nekateri pa so otroke v vrtec vseeno pripeljali. Tudi ti so večinoma dejali, da sicer stavko podpirajo, vendar nimajo druge možnosti varstva. Kot je zagotovila Jakopič Brančeva, bodo v vrtcu za vse otroke lepo poskrbeli, kurikuluma sicer ne izvajajo, se pa otroci več igrajo in se skozi igro seveda tudi učijo.

Tako Jakopič Brančeva kot Lukan sta v razlogih za stavko izpostavila, da sta poklica vzgojitelja oziroma učitelja glede na zahtevano stopnjo izobrazbe in zlasti glede na odgovornost preslabo vrednotena ter da so plačna nesorazmerja v primerjavi z nekaterimi drugimi poklici prevelika.