c S

V Murski Soboti vrtci odprti, pomoč staršem ponudil dvorec Rakičan

14.02.2018 09:23 Murska Sobota, 14. februarja (STA) - Vseh osem enot Vrtca Murska Sobota, v katerih je 720 otrok, je danes odprtih kot običajno, saj so zaposleni stavkali že 24. januarja. V bližnjem Raziskovalno-izobraževalnem središču v dvorcu Rakičan pa so danes ponudili možnost varstva vsem otrokom iz Pomurja.

V Vrtcu Murska Sobota je zaposlenih 150 delavcev, v Sindikatu vzgoje, izobraževanja znanosti in Kulture Slovenije (Sviz) jih je okoli 30. Tudi slednji danes ne stavkajo, ker so se pridružili večini sodelavcev na prejšnji stavki. Kot je povedala ravnateljica vrtca Bernardka Marič, pa so štirje člani Sviza odšli na protest v Ljubljano.

Center za družine Murska Sobota, ki izvaja program v sklopu Raziskovalno-izobraževalnega središča v dvorcu Rakičan, je vse starše v Pomurju, ki svojim otrokom ne morejo zagotoviti varstva, pozval, naj jih pripeljejo k njim. Ponudili so jim celodnevni varstveni program do 16. ure.

Aktivnosti so brezplačne, vključno z okrepčilom, kosilo pa stane štiri evre. Starše so zaprosili, da otroke oblečejo zimskim razmeram primerno, poleg igre, risanja in delavnic bodo namreč pozdravili tudi babico zimo, postavili snežake in si ogledali konje na grajskem dvorišču. Zjutraj je prišlo v dvorec osem otrok.

Po prvih podatkih je v Pomurju velika večina otrok ostala doma, v vrtcih jih je le peščica.

Na področju vzgoje in izobraževanja danes po navedbah Sviza v več kot tisoč zavodih stavka med 35.000 in 40.000 zaposlenih. V šolah ni pouka, za otroke bodo zagotovili le varstvo, tudi v vrtcih, kjer so ponekod organizirali le dežurne enote, je program okrnjen. V Ljubljani bo v času stavke shod, pričakujejo 15.000 ljudi.