c S

Italijanski poslovni forum tokrat o pomenu znanosti in inovacij za trajnostno rast

13.02.2018 13:45 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Investicije v raziskave in razvoj so ključne za dosego in ohranjanje trajnostne gospodarske rasti in družbene blaginje, so se strinjali govorniki ob odprtju letošnjega italijanskega poslovnega foruma v Ljubljani. Na forumu se bodo tokrat osredotočili na pomen znanosti in inovacij za trajnostno rast, pri čemer stavijo tudi na meddržavno sodelovanje.

Predsednik italijansko-slovenskega foruma Jurij Giacomelli je uvodoma poudaril, da inovacije pomembno vplivajo na rast, zato so še posebej pomembne za države, katerih gospodarski rezultati zaostajajo za povprečjem EU.

Tudi direktor Instituta Jožef Stefan, ki gosti dogodek, Jadran Lenarčič se je strinjal, da so med investicijami v raziskave in razvoj ter rastjo produktivnosti tesne povezave, razlike med državami pa so na tem področju še vedno velike.

Za izboljšanje položaja so po njegovih besedah potrebne strukturne spremembe, veliko pa lahko pripomorejo tudi sodelovanja, kot je to v sklopu italijansko-slovenskega poslovnega foruma. Na pomen sodelovanja je opozoril tudi veleposlanik Italije v Sloveniji Paolo Trichilo, ki se je zavzel za nadaljnje partnerstvo Slovenije in Italije na čim več področjih.

Dogodka se je udeležil tudi italijanski minister za delo in socialne politike Giuliano Poletti, ki je pomen inovacij izpostavil skozi tehnologijo. Poudaril je, da je pogled nanjo mogoče razdeliti na dva pola; nekateri jo pozdravljajo kot prihodnost, drugi se je bojijo zaradi potencialne nevarnosti in slabih učinkov.

Poletti je prepričan, da so strahovi odveč, če bomo znali učinke tehnologije pravilno izkoristiti. "Škodljiva je lahko le raba tehnologije, ne pa tehnlogija sama po sebi," je poudaril. Zavzel se je za ohranitev tehnoloških procesov pod nadzorom človeka.

Opozoril je, da je zakonodaja na tem področju sicer večinoma pomanjkljiva ali celo neustrezna, saj ne more slediti hitrim tehnološkim spremembam. Tudi zato je še posebej ključno, da čim več vlagamo v znanje, vlade pa morajo znati nasloviti izzive in pravočasno ukrepati, je poudaril minister.

Udeleženci so se ob tem dotaknili sprememb trga dela, ki jih prinašajo tehnološke spremembe. Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je kot enega največjih izzivov navedel usposobljenost delovne sile, ki bo morala znati obvladovati nova znanja in veščine. Opozoril je tudi na staranje delovne sile in z njo povezano pomanjkanje delavcev ter digitalizacijo, ki kliče po prilagoditvi delovnih procesov.

Prilagoditve slovenskega družbenega in poslovnega okolja na nove izzive s tega področja je predstavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik, ki je med drugim navedel strategijo pametne specializacije. Za Slovenijo so po njegovih besedah sicer ključni trije stebri: digitalizacija, krožno gospodarstvo in industrija četrte generacije.

V zaključku uvodnega dela je zbrane nagovoril še italijanski ekonomist Andrea Goldstein, ki je pritrdil stališčem glede pomena vlaganj v raziskave in razvoj, inovacij ter medsebojnega sodelovanja. Opozoril je, da je glavni razlog za nižjo produktivnost prav pomanjkanje veščin.