c S

Na okrogli mizi enotno proti diskriminaciji v športu

09.02.2018 15:07 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Sodelujoči na današnji mednarodni okrogli mizi Nogomet smo ljudje - cela mavrica ljudi so poudarili, da je šport univerzalen in zato v njem ne bi smelo biti prostora za izključevanje in diskriminacijo. K temu cilju bi lahko prispevalo tudi izobraževanje in uvedba kazni, so menili nekateri.

V Evropski nogometni zvezi (UEFA) si s svojim aktivnostmi prizadevajo, da v nogometu ne bi bilo homofobije in diskriminacije, je povedal vodja družbene odgovornosti pri UEFA Patrick Gasser. V zvezi se zavzemajo za izobraževanja, pa tudi za ustrezne sankcije, je dejal na okrogli mizi v Ljubljani, na katero je povabilo društvo Out in Slovenija.

UEFA daje tudi Nogometni zvezi Slovenije (NZS) smernice, po katerih nogomet ne pomeni le rezultatov, ampak je njegov pomen veliko širši, je pojasnil vodja programov šport za vse pri NZS Rajko Korent. Tako je opozoril, da imajo tudi oni družbeno odgovornost, ne le vloge na področju nogometa. Do zdaj so v svoje programe vključili brezdomce in Rome, v prihodnje pa jih čaka tudi vključevanje drugih skupin, je napovedal. Ob tem meni, da je treba poudariti primere dobre prakse, potrebno pa je tudi ozaveščanje.

V športu je sicer opaziti napredek in "zavedanje o vključevalni vlogi športa raste", je prepričan Ryan Atkin, prvi nogometni sodnik v profesionalni ligi v Angliji, ki je javno razkril svojo homoseksualno spolno usmerjenost.

Kljub temu je na nogometnih tekmah še vedno zelo veliko sovraženega govora, strpnosti do njega pa je preveč, je opozoril športni filozof in direktor Spolint Instituta Milan Hosta. Na ta sovražni govor bi se po njegovih besedah morali takoj odzvati. "To je vprašanje, ki zadeva vse, ne le tistega, ki govori sovražno," je opozoril direktor inštituta, ki poudarja vrednote v športu, homofobije in diskriminacije pa ne tolerira. Po njegovem opozorilu je "treba postaviti jasne meje med tem, kar je dovoljeno, in tistim, kar ni". "Šport je tak, kakršnega naredimo sami," je dodal.

Tamara Tien iz Mreže Fare je ob tem menila, da bi morale biti za nesprejemljive opazke na tekmah predvidene kazni. Mreža s sedežem v Londonu, v kateri Tienova deluje, sicer združuje organizacije in posameznike, ki se borijo proti neenakosti v nogometu.

Prireditelji okrogle mize so razpravo o družbeni vlogi nogometa, njegovi odprtosti in vključenosti odprli ob Evropskem prvenstvu v futsalu, ki se je začelo konec januarja.