c S

Na Policijski akademiji na informativnem dnevu velik interes mladih za poklic policista

09.02.2018 14:36 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Informativni dnevi so po mnenju ravnatelja Višje policijske šole Iva Holca zelo pomembni za dijake, ki se morajo v tem obdobju odločiti, kakšen poklic bodo v življenju opravljali oz. kakšno bo njihovo poslanstvo. "Tudi zaradi tega sem vesel, da se je v prvem delu dneva zbralo že veliko mladih," pravi. V dveh dneh jih sicer obišče okoli 800 mladih.

Na slovenskih srednjih šolah in fakultetah namreč danes in v soboto potekajo informativni dnevi, na katerih se bodoči študenti in dijaki seznanjajo s srednješolskimi in študijskimi programi, ki jih zanimajo. Mladim, ki jih zanima delo policista, je danes svoja vrata odprla tudi Policijska akademija.

Predstavili jim bodo poklic policista, za katerega Holc pravi, da je lep poklic, včasih pa tudi precej težak. "Pravilno je, da imajo mladi, ki se odločajo, kaj bodo počeli v življenju, vse podatke. Danes se bomo zelo potrudili, da jim bomo čim več podatkov tudi nudili," je dejal v izjavi za medije Holc.

Kot je dodal, je specifičnost študija na Višji policijski šoli v tem, da imajo študentke in študenti med izobraževanjem od prvega dne sklenjeno delovno razmerje za določen čas in prejemajo pripravniško plačo okoli 600 evrov, možnost bivanja v objektih Policijske akademije in brezplačno prehrano. S tistimi, ki dveletni študij uspešno končajo, policija sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

Na omenjeno višjo šolo se sicer vsako leto vpiše okoli tisoč kandidatov, skozi sito sprejemnih izpitov pa jih potem sprejmejo 150. "Interes za poklic policista je v zadnjih letih precej enak, a želimo si še več interesa med mladimi, ker so potrebe na terenu takšne, da je vsak policist dobrodošel," je pojasnil.

Povedal je, da gredo diplomanti po zaključku študija na delo na policijske postaje in opravljajo naloge policista. Čez nekaj let, ko pokažejo interes za kaj drugega, recimo kriminalista ali forenzika, pa se izobražujejo tudi naprej.

Sprejemni izpiti na akademiji niso lahki. Sestavljeni so iz preizkusa telesnih zmogljivosti, psihološkega in zdravniškega pregleda, pogovora z izbirno komisijo in varnostnega preverjanja kandidata, je dejal.

Po predstavitvi v predavalnici so dijake danes popeljali po različnih prostorih. Med drugim so spoznali študentske sobe in knjižnico. Ogledali so si tudi redni pouk v borilnici, da dobijo občutek, kdo so policisti, kaj počnejo in s kakšno opremo razpolagajo.

Da sta imela željo postati policista že v otroštvu, sta potrdila študentka in študent drugega letnika šole Petra Munda in Tomaž Šubic. Oba sta sicer najprej končala fakulteto, a želja iz otroštva je ostala. Ko sta po naključju videla objavljen razpis za višješolski študijski program policist na Višji policijski šoli, sta se nanj prijavila.