c S

Petek in sobota v znamenju informativnih dnevov za bodoče študente in dijake

07.02.2018 09:00 Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica, 07. februarja (STA) - Srednje šole in fakultete bodo v petek in soboto v znamenju informativnih dnevov, na katerih se bodo bodoči dijaki in študenti seznanili s srednješolskimi in študijskimi programi, ki jih zanimajo. Pri tem jim bodo pomagali kolegi iz študentskih organizacij in dijaške skupnosti. Za bodoče študente je na voljo 18.481 mest, za dijake 23.644.

Na informativnem dnevu se bodo bodoči študenti in dijaki lahko podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja.

V petek bodo fakultete bodočim študentom odprle vrata ob 10. in 15. uri, v soboto pa ob 10. uri. Izjema sta ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko, ki bosta v petek mlade sprejeli že ob 9.30 oz. 11. uri.

V petek bo visokošolska-prijavno informacijska služba ljubljanske univerze organizirala tudi informativni dan za zamejske Slovence in tuje državljane, in sicer ob 12. uri na rektoratu univerze.

Informativni dnevi bodo na večini srednjih šol v petek potekali ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Na šolah, ki so objavile vabila na informativne dneve, dijakom obljubljajo podrobno predstavitev programov, ogled šole in predstavitev možnosti nadaljevanja šolanja.

Mladim v pomoč študentske in dijaške organizacije

Tako kot vsako leto bodo bodočim brucem na informativnih dnevih pomagali študenti oziroma študentske organizacije. Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je pripravila brošuro z vsemi opisanimi ljubljanskimi fakultetami in akademijami, vanjo so vključeni vozni redi vlakov in avtobusov ter zemljevid mestnih avtobusov. V njej so tudi zbrane informacije o družini ŠOU v Ljubljani in njenih storitvah. Brošure bodo delili na različnih info točkah. Informatorji bodo na voljo tudi z nasveti. Poleg tega bo odprta brezplačna info številka 01 438 02 00.

Tisti, ki bodo v petek obiskali fakultete mariborske univerze, se bodo lahko po pomoč obrnili na tamkajšnjo študentsko organizacijo, katere člani bodo na voljo pred fakultetami. Informatorji, v prepoznavni modri barvi ter s sloganom Mene vprašaj, bodo delili letake dobrodošlice s pomembnimi datumi in bodoče študente usmerjali do želenih fakultet. Ključne informacije so še na spletni strani ŠOU v Mariboru v Bruc priročniku, dijaki si bodo lahko ogledali tudi spletni zemljevid Študentsko mesto Maribor.

Na rektoratu mariborske univerze pa bodo v petek pripravili že tradicionalni dogodek Ustvari si prihodnost - kaj je dobro vedeti pred izbiro študija?, ki je namenjen bodočim študentom in njihovim staršem, da bi si tako pridobili čim več informacij, povezanih z izbiro študija na univerzi.

Na primorski univerzi pa bodo v petek člani primorske študentske organizacije (ŠOUP) skupaj s predstavniki študentskih svetov fakultet bodočim študentom na voljo z različnimi uporabnimi informacijami. Univerza sicer skupaj z ostalimi letos prvič za vse dijake, ki bodo prišli na Obalo, ob informativnih dnevih pripravlja posebno dobrodošlico ob 10. uri na Titovem trgu v Kopru.

Za pomoč o nadaljnjem izobraževanju pa bodo dijakom in osnovnošolcem na voljo člani dijaških skupnosti. Nabor informacij lahko najdejo tudi na spletnih straneh šol oziroma portalov, kot sta dijaki.info in dijaski.net.

Za študente na voljo 18.481, za dijake 23.644 vpisnih mest

Za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe je za prihodnje študijsko leto na voljo 18.481 mest za redni in izredni študij, kar je 660 mest manj kot lani. Največ mest, več kot 9000, je razpisala ljubljanska univerza. Za tujce, ki ne prihajajo iz EU, je na voljo nekaj manj kot 2000 mest.

Od skupno 23.644 razpisnih mest je za prihodnje šolsko leto v programih splošnih gimnazij na voljo 5782 mest, od tega v zasebnih šolah 504. V programih strokovnih gimnazij, kamor sodijo tehniška, umetniška gimnazija in ekonomska gimnazija, je razpisanih 1306 mest. Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7088 mest.

Z novim šolskim letom 2018/2019 se bodo na določenih šolah začeli na novo izvajati tudi nekateri programi, na primer Farmacevtski tehnik (Šolski center Ravne na Koroškem), Veterinarski tehnik (Šolski center Šentjur), Elektrikar (Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran), Mehatronik operater (Srednja tehniška šola Koper) in program Gimnazija - športni oddelek (Gimnazija Brežice).

Brezplačni avtobusni prevozi, okrepljene garniture vlakov

Mariborska univerza bo za bodoče študente v petek ob 8.45 poskrbela za brezplačen avtobusni prevoz izpred glavne železniške postaje v Mariboru do fakultet. Kot novost bo letos organiziran tudi prevoz do fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Hočah, udeležence informativnih dnevov na fakulteti pa bodo pripeljali nazaj na rektorat.

Primorska univerza bo dijakom iz oddaljenih krajev tudi tokrat zagotovila brezplačni avtobusni prevoz na Primorsko. V petek bodo vozili na relaciji Murska Sobota-Maribor-Celje-Ljubljana-Postojna-Koper-Izola-Portorož in nazaj. Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4. uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden ob 17. uri iz Portoroža.

Ker se bo veliko mladih odločilo za prevoz z vlaki, Slovenske železnice za petek in soboto napovedujejo okrepljene garniture rednih vlakov, vozila bosta tudi izredna vlaka, in sicer iz Litije in Celja.

V petek bo izredni vlak iz Litije odpeljal ob 7.50, v Ljubljano pa bo prispel ob 8.20. Iz Celja bo dodaten vlak odpeljal ob 7.10 in v Ljubljano prispel ob 8.41. Vlak, ki bo vozil iz Kopra in Postojne, bo v času informativnih dnevov izjemoma ustavil na postajališču Ljubljana Tivoli, kjer bodo lahko izstopili potniki, ki jih zanimajo šole na Aškerčevi ali Tržaški cesti.

Na ljubljanski avtobusni postaji bodo imeli za nakup ali polnjenje kartice mestnega prometa odprtih več blagajn kot sicer, tam pa bodo tudi informatorji ŠOU v Ljubljani, ki bodo usmerjali k želenim šolam.

Informacije bo v petek mogoče dobiti tudi v samem potniškem centru LPP na Slovenski cesti 56, a. Dijakom in študentom, ki ne vedo, kako priti do želenega cilja, na LPP svetujejo ogled spletne strani http://www.lpp.si/kako-do-nas-nacrtovanje-poti-z-lpp

Tudi dan odprtih vrat študentskih in dijaških domov

V okviru letošnjih informativnih dnevov bodo na univerzah tudi dnevi odprtih vrat študentskih domov, kjer bodo stanovalci bodočim študentom predstavili utrip študentskega življenja in jih povabili na voden ogled študentskih naselij. Dan odprtih vrat bo v petek na sedežu študentskih domov univerz.

Prav tako bo dan odprtih vrat dijaških domov, ki so sicer namenjeni dijakom, a tudi študentom višjih šol, ki zaradi študija na oddaljeni šoli začasno bivajo izven domačega okolja. V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince sicer predvidenih skupaj 2328 mest, lani 2382. Rok za prijavo v dijaški dom pa je 5. april.